El Congrés dels Diputats espanyol es posa per fi les piles amb l’Operació Catalunya, després que la justícia madrilenya confirmés que la investigaria judicialment per primera vegada arran de la querella de Sandro Rosell, a la qual s’ha unit l’exconseller Jaume Giró. La Mesa del Congrés ha donat 15 dies de marge als grups parlamentaris perquè designin els seus representants per tal de començar a constituir, d’una vegada per totes, la comissió d’investigació d’aquest entramat contra l’independentisme que va emprar administracions, forces i cossos de l’Estat espanyol.
Els draps bruts del Govern espanyol han anat sortint al llarg d’aquesta setmana. Així, ha quedat constatat que l’Operació Catalunya va començar a tramar-se l’endemà de la Diada massiva del 2012, i que dies posteriors, el 27 de setembre d’aquell any, es va posar en marxa arran d’un dinar entre Villarejo, Linares i Pino. La comissió d’investigació va aprovar-se el mes de setembre del 2022, però encara no s’havia posat en marxa per “manca de voluntat” dels grups, un fet que Rufián va retreure el mateix dia que la investigació de l’Operació Catalunya va copsar els mitjans. Les noves informacions que han sorgit, tanmateix, han tornat a situar aquesta trama al centre del debat públic, motiu pel qual s’ha decidit reactivar la comissió.
L’acord de la Mesa fixa, així, el 21 de març com a data límit per a la designació de representants. Així i tot, la comissió encara no es constituirà, ja que després els grups hauran de constituir la mesa i nomenar un president i, posteriorment, elaborar un pla de treball amb una agenda de compareixences que també s’haurà de votar.
Amb tot, la comissió té la missió d’investigar les “presumptes irregularitats que vinculen a alts càrrecs i comandaments policials, així com la seva relació amb possibles entramats privats o lobbies de pressió, la possible intromissió en la sobirania d’altres països i les connexions d’aquesta trama amb la denominada ‘Operació Catalunya’“. La intromissió a la sobirania que s’investigarà és la del Principat d’Andorra per part de responsables polítics espanyols, un cas que també esquitxa l’expresident espanyol Mariano Rajoy.
El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, segons ha sabut l’ACN, ha afirmat que li sembla “perfecte” la reactivació de la comissió, i ha apuntat que espera que s’esclareixin els xats entre el comissari Villarejo i la cúpula del Ministeri de l’Interior a l’època del PP, que demostren una forma d’actuar “negra” que “no es correspon amb el que és una institució en un estat de dret”.