La Mesa del Congrés ha ajornat de nou la decisió sobre si tramita, o no, la proposició no de llei de Junts que reclama una qüestió de confiança sobre Pedro Sánchez. Fonts de la cambra han apuntat que la qüestió “es deixa en estudi” sense data concreta, i la iniciativa se seguirà “analitzant” en les pròximes setmanes perquè crea precedent. Afegeixen que, a efectes pràctics, aquest ajornament no té impacte perquè Junts no disposa de cupo per sotmetre cap iniciativa al ple del Congrés fins a mitjans o finals de febrer, i per tant “no hi ha pressa” per resoldre la qüestió de la tramitació. Segons fonts parlamentàries, malgrat que s’havia apuntat a aquesta possibilitat, la Mesa finalment no reclamarà tampoc a Junts que reformuli el text.
D’aquesta manera, PSOE i Sumar guanyen temps amb l’objectiu de mantenir oberta la negociació amb la formació de Carles Puigdemont. Fonts de la presidència del Congrés asseguren que el grup que dirigeix Míriam Nogueras no veu inconvenient en el fet que la qüestió quedi pendent d’una resolució futura de la Mesa. L’òrgan de govern del Congrés no té previst reunir-se de nou fins al mes de febrer, perquè el gener és un mes inhàbil.
En declaracions als passadissos del Congrés, el primer secretari de la Mesa i coportaveu dels comuns, Gerardo Pisarello, ha afirmat que els grups estan “estudiant” la iniciativa per “veure com es pot adaptar al reglament” amb l’objectiu de poder “seguir parlant de coses que són importants a Catalunya i Espanya”, com “el desplegament de l’amnistia, els pressupostos, els límits al lloguer, el salari mínim i la reducció de la jornada laboral”.
Tot plegat a 24 hores que el líder de la formació, Carles Puigdemont, reuneixi la direcció del partit aquest divendres a Brussel·les.
Paral·lelament, el govern espanyol ha fet una crida a Junts perquè mantingui obertes les vies de negociació. El ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, ha emplaçat la formació de Puigdemont a no deixar perdre “tot el que s’ha construït i el que podem construir en el futur no es dugui a terme”.
En una entrevista a Catalunya Ràdio, ha recordat que el govern de Pedro Sánchez “ha demostrat amb fets i realitats que creu en l’autogovern, els territoris, l’Estat de les autonomies i defensa la pluralitat lingüística”, mentre que altres governs “són centralistes i van en contra dels postulats dels territoris”. “Estic convençut que això ho sap Junts”, ha dit.
I la ministra d’Habitatge, Isabel Rodríguez, ha recordat en una entrevista a TVE la importància dels pressupostos generals de l’Estat. Segons Rodríguez, “Junts ha de pensar que es tracta de donar solucions i resposta al conjunt dels catalans, que ja es van manifestar a les urnes i van dir que estaven farts de tanta polèmica i de política artificial, i per això van decidir apostar pel lideratge del president Illa, que va basar la seva campanya electoral en servir el poble català”. “Crec que això també és el que esperen els catalans que van votar Junts”, ha conclòs.
La Moncloa ja va avançar aquest dimarts que el PSOE s’oposa a la tramitació d’una iniciativa que considera improcedent i allunyada del ‘fair play’ que ha de regir les relacions entre els dos partits. La portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, va recordar que la Constitució deixa “clar” que la qüestió de confiança “és una prerrogativa que correspon al president” espanyol.
Segon ajornament
Tot i que fonts de la presidència del Congrés asseguren que formalment no s’ajorna res, sinó que simplement segueixen “estudiant” la proposta, és la segona vegada que la Mesa evita posicionar-se sobre la iniciativa. El 17 de desembre PSOE i Sumar ja van fer servir la seva majoria per posposar la decisió.
L’òrgan de govern del Congrés tenia sobre la taula un informe dels lletrats que no tancava la porta a la tramitació, però que deixava oberta la interpretació per adoptar una decisió en un sentit o l’altre. Aleshores, els dos socis del govern espanyol ja es van emplaçar a estudiar la qüestió més endavant, adduint que no hi havia pressa i que, en la mesura que crearà precedent, cal resoldre la qüestió amb seguretat jurídica.