La mala maror que es respira entre els diferents partits independentistes continua passant factura a l’independentisme català. El suport a la independència de Catalunya ha patit una severa davallada i ha caigut fins a nivells pre-Procés, mentre que els partidaris de continuar subjugats a l’Estat espanyol continuen en màxims. Així ho revela el primer baròmetre de l’any del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), segons el qual les persones partidàries de la independència representen un 37,6%, la xifra més baixa des que l’enquesta fa la pregunta binària, fa una dècada. Per contra, els contraris a la plena sobirania continuen en màxims, un 54%, la xifra que ja registrava en l’últim baròmetre. El suport a la independència va assolir la seva xifra més alta l’octubre del 2017, quan un 49% de la ciutadania recolzava la independència de Catalunya.
Els partidaris que Catalunya sigui un estat independent també continuen disminuint. La pregunta sobre la forma de govern preferida va començar a fer-se l’any 2011, abans del Procés; l’any en què l’estat independent va ser l’opció preferida va ser el novembre del 2013, amb un 48,5% dels enquestats inclinant-se cap a aquesta opció. Actualment, però, els qui prefereixen que Catalunya sigui un estat independent representen un 27,5%, els nivells més baixos des del juny del 2011. Per contra, els favorables a ser una comunitat autònoma ja són el 36%, tants com mai des del 2010. L’opció de continuar sent una autonomia va imposar-se a l’estat independent per primera vegada la tardor del 2023, després d’una hegemonia de la preferència per marxar d’Espanya que es remuntava al 2012.
Pel que fa a l’opció de celebrar un referèndum sobre la independència, el ‘No’ també s’imposa als partidaris de votar el destí de Catalunya. Els suports a un estat federal es mantenen estables des de fa una dècada al voltant dels dos de cada deu votants, i en aquest baròmetre sumen el 21,9% dels suports. Alhora, els partidaris de ser una regió d’Espanya continuen per sota del 10% (8,1%).
Per edats, la comunitat autònoma és la forma preferent de relació entre Catalunya i Espanya en totes les franges, sobretot en les dues més joves: entre les persones de 25 i 34 anys es dispara fins al 46,2%, gairebé 20 punts més que fa tres anys, en detriment no només de la independència (26,7%) sinó també de l’estat federal (14,4%). Pel que fa al grup d’entre 18 i 24 anys, la situació actual suma el 39,5% dels suports, i la independència, el 25,6%. La separació d’Espanya només arriba al 30% entre les persones de 50 a 64 anys.
Pel que fa a la pregunta binària en un hipotètic referèndum, les tendències per edats són similars. A totes les franges el ‘no’ superaria el 50% i el ‘sí’ es quedaria per sota del 40%, excepte entre els majors de 64 anys (40,2%). De fet, en les edats més avançades, a partir dels 50 anys, la distància entre una opció i l’altra no arriba als 15 punts, però en la resta ja ronda els 20. Destaquen les persones d’entre 25 i 34 anys, on el ‘no’ es dispara al 56,8% dels suports i el ‘sí’ es queda en el 34,7%.
D’altra banda, quant a la valoració els líders, tots suspenen, però el president de la Generalitat, Salvador Illa, és qui treu una nota més alta (4,9), per sobre del president d’ERC, Oriol Junqueras (4,6). En tercer lloc, Jéssica Albiach obté un 4,4, per bé que amb un grau de coneixement que no arriba ni a la meitat de la població. La candidata de la CUP el 12-M, Laia Estrada obté un 4,2, per davant del de Junts, Carles Puigdemont (3,4); la d’Aliança, Sílvia Orriols (3,3); el del PP, Alejandro Fernández (2,7); i el de Vox, Ignacio Garriga (1,9).
L’estudi del CEO també atorga una nota d’un 4,8 sobre 10 al nou govern de la Generalitat, la puntuació més alta des del novembre del 2012, quan es va situar al llindar de l’aprovat (4,94). De fet, un 55% dels enquestats aproven l’acció de l’executiu del PSC. Els simpatitzants socialistes, dels comuns i d’ERC aproven l’executiu, mentre que la nota mitjana del govern espanyol és d’un 4,3 i només rep l’aprovat de PSC, comuns i ERC.