Edició 2276

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 18 de octubre del 2024
Edició 2276

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 18 de octubre del 2024

La majoria del Consell Fiscal demana a García Ortiz que “reconsideri” la decisió de mantenir-se al càrrec

Els fiscals de l’Associació de Fiscals, subratllen que “posa en entredit la credibilitat de l’actuació de tots els membres de la Carre

|

- Publicitat -

La majoria del Consell Fiscal ha demanat al fiscal general de l’estat, Álvaro García Ortiz, que “reconsideri” la decisió de mantenir-se al càrrec. En concret, sis dels onze membres -sense comptar García Ortiz, que presideix l’òrgan- han adoptat aquesta postura i un setè fiscal li ha demanat directament que plegui. Els altres quatre fiscals, entre ells els dos membres nats, la tinent fiscal del Tribunal Suprem i la inspectora fiscal, han donat suport al fiscal general. Tot plegat arran de la investigació del Tribunal Suprem en la qual es troba involucrat per la filtració de dades de la parella d’Isabel Díaz Ayuso a l’entorn d’un delicte fiscal. Aquest matí, la Junta de Fiscals, formada per 35 fiscals, han donat suport a García Ortiz.

Publicitat

Fonts coneixedores de la trobada han indicat a l’ACN que la reunió s’ha desenvolupat en un ambient de respecte i companyerisme entre fiscals.

Amb tot, els sis fiscals que li han demanat que reconsideri la decisió, tots de l’Associació de Fiscals -Jorge Andújar, María Isabel Gómez, Eva María Mas, Miguel Rodríguez, Beatriz Sánchez i Roberto Valverde- han fet públic un comunicat posterior a la reunió en què subratllen que la decisió de García Ortiz “posa en entredit la credibilitat de l’actuació de tots els membres de la Carrera”.

Al seu parer ho fa “molt més enllà” del marc del procés que ha originat la polèmica per “efecte dels principis de dependència jeràrquica i unitat d’actuació” de la Fiscalia. Per això subratllen que els resulta “absolutament inassumible” l’impacte que produeix “dins i fora de les nostres fronteres” la imatge d’un Ministeri Fiscal dirigit per un fiscal general de l’estat “imputat pel Tribunal Suprem”.

Et pot interessar  La Junta de Fiscals tanca files amb Garcia Ortiz i dona suport a la seva decisió de no dimitir

“No pot, per tant, haver-hi una conseqüència més costosa per al Ministeri Fiscal que sostenir el deteriorament progressiu de la institució, de la qual [García Ortiz] pretén seguir ostentant la direcció superior i representació tot i la condició d’investigat”, afegeix el comunicat.

A l’hora de fer la valoració sobre si el fiscal general ha de continuar o no al càrrec, els sis fiscals han volgut mostrar el respecte “més absolut” a les resolucions judicials i a la presumpció d’innocència i han evitat entrar a valorar els “pressupostos fàctics” que constitueixen l’objecte del procediment al Tribunal Suprem.

Amb aquesta premissa, els sis fiscals han considerat que “el perjudici que es deriva per a la institució en mantenir aquest escenari -tenir un fiscal general de l’estat investigat pel Tribunal Suprem- supera amb escreix qualsevol afectació” produïda per la conclusió de García Ortiz de mantenir el càrrec, començant per “l’anomalia” que suposa que tots els fiscals actuïn a partir d’ara sota la direcció de l’investigat.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut