Edició 2275

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 17 de octubre del 2024
Edició 2275

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 17 de octubre del 2024

La majoria de consellers del Govern d’Aragonès amb carnet d’ERC enganxen cartells de l’acte de Nova Esquerra del dia 19

Vilagrà, Serret, Garriga, Verge, Mascort, Balcells i Simó donen suport a la llista de Godàs i Camps

|

- Publicitat -

La majoria dels consellers i conselleres del Consell Executiu de Pere Aragonès amb carnet d’ERC han enganxat cartells aquest dimecres al vespre per convocar l’acte que Nova Esquerra Nacional celebrarà dissabte a Barcelona. Així, el gruix dels membres d’Esquerra que van acabar el mandat anterior donen suport a la candidatura que proposa Xavier Godàs com a president del partit. Es tracta de Laura Vilagrà, Meritxell Serret, Natàlia Garriga, Manel Balcells, Tània Verge, Anna Simó i David Mascort. Al seu torn, Roger Torrent, Natàlia Mas i Ester Capella no han concretat a qui donaran suport, mentre que Joan Ignasi Elena se situa més a prop de l’equip d’Oriol Junqueras. A l’expresident Aragonès se’l considera de l’òrbita de Nova Esquerra.

Publicitat

La consellera Verge ha enganxat els cartells a Barcelona i Simó a l’Hospitalet de Llobregat. Al seu torn, Balcells ho ha fet a Granollers (Vallès Oriental); Mascort a Vilablareix (Gironès); Serret a Balaguer (La Noguera) i Vilagrà a Manresa (Bages).

Els cartells serveixen per convocar l’acte de la candidatura d’aquest dissabte. Sota el lema ‘Fem pinya per tornar a alçar-nos’, Nova Esquerra prepara un acte a les 12 hores al pavelló INEFC de Barcelona. “Estem a punt per obrir un nou cicle, i fer-ho amb una organització més forta, coral, honesta i compromesa”, afirma la convocatòria.

Les paraules de Junqueras a Olesa

Quasi tots els consellers i conselleres amb carnet d’ERC ja van signar el manifest que reclamava una “renovació general” a la cúpula del partit. Només Elena -proper a Oriol Junqueras- i Simó no van signar el text. Tot i això, l’exconsellera d’Educació dona suport a Nova Esquerra Nacional. A més, Simó ja va replicar Junqueras a les xarxes, després de les paraules de l’expresident del partit contra l’executiu d’Aragonès.

Durant l’acte de presentació de Militància Decidim a Olesa, Junqueras va acusar l’actual secretària general, Marta Rovira, i l’excap de campanyes i exviceconseller del Govern d’Aragonès, Sergi Sabrià, de “trair els principis” republicans a partir d'”estructures B”. “No ens deixarem donar lliçons pels qui mai han enganxat cartells electorals”, va dir Junqueras, en referència al Govern de Pere Aragonès. A això, Simó va respondre per Twitter: “Jo he enganxat cartells. Així no”.

Una altra de les exconselleres del govern d’Aragonès, la portaveu d’ERC al Congrés, Teresa Jordà, és la candidata a la vicepresidència de Cohesió Interna si Nova Esquerra s’imposa a la cita del 30 de novembre. A la candidatura de Godàs i Camps també hi dona suport l’exconsellera i exvicepresidenta de la Mesa, Alba Vergés.

Et pot interessar  Junts lamenta que s'està "posant en risc" i "desvirtuant" el llegat de l'1-O

De Forcadell a Puigcercós

L’expresidenta del Parlament i de l’ANC, Carme Forcadell, i l’exlíder d’ERC Joan Puigcercós també han mostrat el seu suport a la candidatura de Godàs i Camps. En un acte dijous passat, Puigcercós va demanar a Junqueras una “reflexió” i que permeti una “transició tranquil·la” al partit: “Ha de pensar en el col·lectiu”, va afirmar.

A l’acte, celebrat al Col·legi de Periodistes, també hi van assistir altres figures històriques del partit, com -precisament- Serret i Balcells. La candidatura també va anunciar aleshores els suports de Simó i les també exconselleres Dolors Bassa i Marta Cid; junt amb l’exsecretari general d’ERC Joan Ridao; l’exportaveu Marina Llansana; l’exalcalde de Tarragona Pau Ricomà, i l’exdiputat Agustí Cerdà.

Aquests noms se sumen als que ja va avançar l’ACN dilluns: el propi Puigcercós, Ernest Benach, Joan Manuel Tresserras i Josep Huguet. Aquests dos últims també van assistir a l’acte de dijous al Col·legi de Periodistes.

Segona volta?

A la cita congressual, la militància ha d’escollir la nova Executiva Nacional, la nova presidència, i els 30 consellers i conselleres (15 dones i 15 homes), a través de votacions electròniques. No hi ha cap mínim de participació fixat per validar una candidatura. Però si cap de les candidatures arriba al 50% dels vots, la cita congressual es repetirà al cap de 15 dies. Així, el cap de setmana del 14-15 de desembre tindria lloc una hipotètica segona volta, entre les dues llistes més votades.

En aquest cas, les candidatures que hagin quedat en tercer o quart lloc es poden ajuntar amb les dues llistes que passen a la segona volta. Però amb alguns matisos: les candidatures de la final han de mantenir el candidat a la presidència del partit i, almenys, la meitat dels noms que havien proposat per a l’Executiva Nacional. En aquesta final s’imposaria la candidatura més votada.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut