La polèmica consulta impulsada per la conselleria d’Educació que lidera José Antonio Rovira (PP), i que buscava erradicar el valencià de l’educació pública i concertada, ha patit un revés. L’educació en valencià s’ha imposat pels pèls al castellà: un 50,53% de les famílies que han votat s’han decantat per mantenir el sistema d’immersió lingüística, mentre que un 49,47% ha optat per una educació només en castellà. Cal recordar que la consulta va estar envoltada de polèmiques i casuals incidències tècniques que impedien votar pel valencià. Ara, només faltarà veure com el Govern de Carlos Mazón i els centres educatius implementen aquests resultats que demostren que el valencià és ben viu al País Valencià.
La consulta ha tingut una participació del 58,61%, segons les dades proporcionades per Educació. Rovira ha tractat de justificar la patacada històrica de la seva antipolítica al·legant que la participació ha estat superior a les zones valencianoparlants. En tot cas, ara correspon a cada centre aplicar els resultats; si existeix més demanda que places hi ha en un centre, les places s’assignaran seguint criteris com ara els germans escolaritzats, el domicili o el tipus de família, entre altres.
Per províncies, a Castelló el 70,5% de les famílies ha escollit el valencià; a València ha estat del 57,85%, mentre que a Alacant el percentatge de famílies que han apostat pel valencià ha decaigut fins al 34,11%. En tot cas, però, el govern del PP s’ha topat de nassos amb la realitat: els valencians i valencianes volen escolaritzar-se en la seva llengua pròpia, el català. Fins ara, la decisió sobre l’idioma d’escolarització corresponia al consell escolar de cada centre. La consulta, emmarcada en la “llei de llibertat educativa”, buscava precisament que les famílies votessin en massa pel castellà i justificar així tots els atacs que des de la Generalitat Valenciana s’han dut a terme contra la llengua; una situació que no s’ha donat perquè, encara que pels mínims, s’ha imposat el valencià.
En tot cas, però, i precisament arran de la llei de llibertat educativa, els resultats de la consulta s’aplicaran de forma desigual als diferents territoris del País Valencià. A la zona valencianoparlant, el valencià tindrà una presència d’entre el 50% i el 60%, ja que entre el 25% i el 30% de les matèries s’imparteixen en castellà, i entre un 15% i un 25%, en anglès. A les zones castellanoparlants, en canvi, la llei ha reduït l’obligatorietat del valencià a un 10%, amb possibilitat fins i tot d’exempció.