La titular del jutjat de primera instància i instrucció número 3 de Catarroja (València) ha citat a declarar com a investigats en la causa per la dana de València a l’exconsellera de Justícia i Emergències Salomé Pradas i a l’exsecretari del departament Emilio Argüeso. Alhora, ha rebutjat citar com a investigat al president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, sense perjudici que ell ho pugui sol·licitar voluntàriament. Així ho ha acordat en dues interlocutòries notificades aquest dilluns a les parts personades en el procediment, que se segueix per presumptes delictes d’homicidi i lesions per imprudència.
En la primera de les resolucions, la instructora eleva a 225 el nombre de víctimes mortals, juntament amb tres persones desaparegudes, que inclourà aquestes diligències prèvies, ja que ha incorporat una dona que patia leucèmia, requeria transfusions periòdiques de sang i assistència respiratòria amb oxigen i va quedar-se sense l’assistència. La jutgessa reitera en aquesta interlocutòria que l’avís a la població pel sistema EsAlert a les 20.11 hores del 29 d’octubre “va ser tardà i erroni”. Recorda, així mateix, que la dana “no va ser un fenomen meteorològic imprevist”, ja que el seu avenç i el seu desenvolupament va ser anunciat per l’Aemet, “fins al punt que la Universitat de València va acordar la suspensió completa de les seves activitats”.
Segons el parer de la magistrada, aquestes previsions “havien de portar a una convocatòria al matí” d’aquell dia del Centre de Coordinació Operativa Integrada (Cecopi), “a fi com a mínim d’avisar la població”. L’escrit judicial desgrana la informació oficial i detallada sobre l’alerta meteorològica que va oferir durant tota la jornada la televisió pública valenciana À Punt, incloses diverses connexions en directe des de localitats afectades com Chiva o Utiel, on s’explicava minuts després de les 15 hores del desbordament del barranc del Gall (que pren, cabal avall, el nom del Poyo) o del riu Magro. D’aquesta manera, per a la titular del jutjat, la convocatòria del Cecopi, a les 17 hores d’aquell dia, “es va dur a terme amb una gran demora, i s’ha de sumar que la presa de decisions per l’administració autonòmica destinada a alertar la població es va produir amb un retard encara més gran”.
El Cecopi -prossegueix- “és un òrgan de coordinació” en matèria d’emergències amb altres administracions, però “és completament independent de les decisions que es poden prendre en l’àmbit de protecció civil per qui ostenta no només la competència exclusiva, sinó la possibilitat de dur a terme la comunicació a la població de les mesures de protecció”. La jutgessa entén que els anuncis sobre la “gravetat de la situació” es van produir “en diversos àmbits i amb prou antelació”, a través d’Aemet, les trucades al telèfon d’emergències de la Generalitat 112, els mitjans de comunicació o la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ). “El problema residiria no en l’absència d’informació, n’hi havia de sobres, i per innumerables mitjans, en temps real (…), sinó en el fet que davant d’aquesta informació, o bé se n’ignorés, no es comprengués el seu abast (…) o no es prenguessin les decisions pertinents per qui tenia el poder de decisió”, afirma.
La instructora considera necessari prendre declaració com a investigats, en una data encara per determinar, a l’exconsellera de Justícia i Emergències Salomé Pradas i al que era secretari de la mateixa conselleria, Emilio Argüeso. Pel que fa a la primera, assenyala que tenia atribuït com a màxima autoritat “el procés d’adopció de mesures d’autoprotecció de la població”. Respecte al segon apunta que cal la seva declaració atesa la seva “rellevància orgànica i per tant decisòria”. La jutgessa admet per tant la querella interposada per l’Associació de Damnificats Dana Horta Sud respecte a Pradas i Argüeso, mentre que la rebutja respecte als altres querellats: el director general d’Emergències, una cap de servei, el subdirector de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE) i el president de la CHJ. Per les mateixes raons no admet la querella formulada per l’entitat Hazte Oír contra el president i quatre càrrecs més de la CHJ, davant la “inexistència d’indicis” contra ells.
En una segona interlocutòria, la instructora ha acordat rebutjar la declaració com a testimoni o investigat del president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, que havien sol·licitat l’Associació de Damnificats Dana Horta Sud i dues acusacions particulars més, respectivament, sense perjudici de què “el mateix pogués sol·licitar-ho”. Això no obstant, a la vista de la instrucció realitzada fins ara i de les peticions de diligències que han realitzat algunes de les parts, la jutgessa ha decidit comunicar a Mazón, que és aforat, la resolució perquè tingui coneixement de les actuacions i pugui sol·licitar la seva personació.