La justícia escocesa ha decidit suspendre l’euroordre contra l’exconsellera Clara Ponsatí a l’espera que el Parlament Europeu decideixi si li retira la immunitat com a eurodiputada, tal com ha demanat el Tribunal Suprem. Durant una breu vista a Edimburg, la defensa de l’exconsellera ha defensat que extradir Ponsatí amb immunitat parlamentària seria “un abús del procés del sistema d’euroordres”. L’advocat de Ponsatí, Aamer Anwar, ha defensat que la suspensió de l’euroordre és “una altra victòria contra l’abús de l’estat de dret per part d’Espanya”. “Tenim encara un llarg camí per recòrrer”, ha apuntat. El jutge ha fixat una vista processal per al 18 de juny.
En el procés d’euroordre, les línies de la defensa de Ponsatí segueixen sent que l’exconsellera no tindria un “judici just” a Espanya perquè “qualsevol judici seria vist com un judici polític”. També argumenta que les “motivacions” del procés són “polítiques” i que l’explicació del Suprem dels fets de l’octubre del 2017 “no són acurats”.
“El dret a l’autodeterminació està reconegut com un dret internacional”, apunta Anwar en un comunicat en què apunta que si un polític d’Escòcia hagués convocat un referéndum seria “inconcebible que se l’acusés d’iniciar una guerra contra el sobirà”, el crim que diu que seria equivalent a la sedició.
A més, Anwar recorda que a partir de l’1 de gener de l’any que ve l’euroordre “ja no té aplicació” al Regne Unit en acabar el període de transició del Brexit. Per tant, apunta l’advocat, “el principi de reconeixement mutu ja no s’aplica”.
Ponsatí es va convertir en eurodiputatda el febrer, després de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. En la sessió plenària d’aquell mateix mes, l’Eurocambra va anunciar l’arribada del suplicatori de la justícia espanyola per demanar la retirada a Ponsatí de la immunitat com a eurodiputada, tal com ja havia passat amb els també europdiputats Carles Puigdemont i Toni Comín.