Edició 2368

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 18 de gener del 2025
Edició 2368

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 18 de gener del 2025

La irònica i realista reflexió de Puigdemont sobre l’escàndol de la compra-venda de vots a l’Estat espanyol

Puigdemont apunta que els candidats dels hipotètics municipis afectats estarien "acusats d’organització criminal, traslladats a l’Audiència Nacional i publicant infografies dels caps de la trama"

|

- Publicitat -

Aquest diumenge tenen lloc les eleccions municipals a Catalunya, però també les municipals i autonòmiques a la resta de l’Estat espanyol, exceptuant Catalunya, Castella i Lleó, Andalusia, Galícia, i Euskadi. El que havia de ser l’última setmana de campanya electoral, tanmateix, ha acabat amb escàndols a diversos punts del territori espanyol, com ara Melilla, Mojácar (Andalusia) i a Ciudad Real (Castella-la Manxa), per una presumpta trama de frau electoral, en la qual hi ha unes 17 persones detingudes. El president a l’exili, Carles Puigdemont, ha reaccionat als escàndols amb una reflexió que, si bé està feta en to irònic, també reflecteix la realitat que pateix Catalunya i els seus habitants pel que fa a la persecució policial.

Publicitat

La Guàrdia Civil va dur a terme una desena de detencions a Melilla després de sospitar que s’estava intentant cometre frau electoral en comprar vots, mentre que a Mojácar s’ha detingut un total de set persones, dues de les quals eren candidats del PSOE. A Ciudad Real, s’investiga un sospitós augment del cens electoral. Cap d’aquests casos està relacionat entre si, almenys segons indica la investigació policial, però les xifres parlen per si soles, i en les anteriors eleccions es van registrar un total de 65 infraccions penals de la llei electoral, cap d’elles a Catalunya.

Malgrat que Catalunya té l’historial d’infraccions de la llei electoral net, Puigdemont ha traslladat a Twitter una irònica, a la vegada que realista, reflexió sobre el que hagués passat si algun d’aquests escàndols hagués ocorregut en un poble governat pels partits independentistes. Citant una piulada del periodista Jofre Llombart, que de forma molt encertada apunta que a hores d’ara tindríem les imatges de la Guàrdia Civil irrompent en els ajuntaments, el president a l’exili li dona la raó i encara aprofundeix més en la hipotètica situació.

Puigdemont apunta que els alcaldes i candidats dels hipotètics municipis afectats estarien “acusats d’organització criminal, traslladats a l’Audiència Nacional i publicant infografies dels caps de la trama, que naturalment rebria diners russos per finançar-se. Tot amb solvents informes policials que serien filtrats amb pèls i senyals a la premsa del règim”. El president a l’exili també alerta que “si es manté l’espanyolització del discurs, del llenguatge polític i les maneres polítiques de determinat catalanisme”, en les eleccions d’anys vinents situacions com aquesta podrien succeir a Catalunya, “davant la indolència generalitzada d’una societat que ho consideraria, fins a cert punt, comprensible”.

El president a l’exili ja va reaccionar el mateix dia en què van esclatar els escàndols, apuntant que aquest fenomen deu fer molts anys que succeeix, ja que ningú s’ha sorprès davant les notícies. “Socialistes i populars compren vots, i ningú no sembla sorprendre-se’n massa (…) Uns grans demòcrates” va reblar Puigdemont a Twiitter. “En un país on la policia fabrica proves, els jutges empresonen innocents per caprici polític (o esportiu), els periodistes amaguen durant dècades la corrupció de la monarquia i la vicepresidenta del Govern menteix sobre resolucions de Nacions Unides… qui podia imaginar-se que els partits que han governat, i governaran sempre, es dediquin a comprar votants? La sentor de la claveguera cada dia és més penetrant” va concloure.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí