Edició 2255

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 27 de setembre del 2024
Edició 2255

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 27 de setembre del 2024

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa sobre la llei d’amnistia

Álvaro García Ortiz considera que el magistrat conservador no reuneix els requisits d'imparcialitat

|

- Publicitat -

El Fiscal General de l’Estat, Álvaro García-Ortiz, ha presentat un escrit de recusació contra el magistrat conservador del Tribunal Constitucional José María Macías en relació amb la qüestió d’inconstitucionalitat del Tribunal Suprem sobre la llei d’amnistia. El Fiscal demana que Macías no pugui participar de les deliberacions i votacions adduint que en la seva etapa de vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va participar activament en els debats i els acords contraris a la llei, fet que afecta la seva imparcialitat.

Publicitat

La petició s’emmarca en la batalla de recusacions al TC per conformar la majoria que emetrà sentència sobre la llei. El ple del TC ja va acceptar la setmana passada l’abstenció a petició pròpia del magistrat i exministre de Justícia Juan Carlos Campo, membre del bloc progressista, però que s’havia pronunciat en contra de l’amnistia.

Sense Campo, l’equilibri de blocs queda en mans del sector progressista per sis vots a cinc, però el PP –i algunes de les seves comunitats- ha reclamat la recusació de dos magistrats progressistes més: el president, Cándido Conde-Pumpido, i l’exdirectora general de Moncloa Laura Díez.

La petició de la Fiscalia respecte a Macías va en la mateixa direcció que la que ha registrat aquesta setmana la defensa de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, que en el seu escrit argumentava que Macías no és imparcial per la seva “animadversió” a la llei d’amnistia, tot recordant que el magistrat ha fet “desqualificacions” públiques als condemnats pel procés independentista.

Al seu escrit, la Fiscalia recorda que, com a membre del CGPJ, Macías va votar a favor de dues resolucions que qüestionaven la constitucionalitat de la llei d’amnistia. De fet, el novembre del 2023 –quan encara no s’havia aprovat- el CGPJ va emetre amb el seu vot a favor un informe que afirmava que la llei vulnerava els drets fonamentals, la separació de poders i el principi d’igualtat davant la llei. El març del 2024 el CGPJ també va enviar al Senat un informe crític amb la llei.

Et pot interessar  Ayuso presenta al Constitucional un recurs contra la totalitat de la llei d'amnistia

En aquests episodis, segons el Fiscal, Macías “no només va participar en una actuació oficial pròpia del seu càrrec… sinó que a més va concretar aquesta participació en la formació i formulació d’un criteri profusament detallat i precís sobre la pràctica totalitat de les qüestions que ara se sotmeten al ple del Tribunal Constitucional”, fet que permet constatar que existeix “un prejudici sobre cadascun dels dubtes sotmesos” pel Tribunal Suprem al Tribunal Constitucional.

Per aquest motiu, i en un gest que no és habitual, la Fiscalia invoca l’article 219 de la Llei Orgànica del Poder Judicial que preveu la recusació d’un magistrat quan aquest ha participat en afers relacionats amb el cas que s’ha de jutjar. Segons la Fiscalia, hi ha motius per fonamentar una “sospita legítima d’inclinació” de Macías respecte a la llei d’amnistia.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut