Edició 2291

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 02 de novembre del 2024
Edició 2291

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 02 de novembre del 2024

La Fiscalia descarta el terrorisme en la causa del Tsunami Democràtic i rebutja investigar Puigdemont i Rovira

Clatellot monumental del ministeri fiscal a l'Audiència Nacional, al·legant que el Tsunami no és un grup criminal organitzat de caràcter terrorista

|

- Publicitat -

La fiscalia rebutja investigar Puigdemont i Marta Rovira en la causa del Tsunami i descarta el delicte de terrorisme, refusant així la resolució del magistrat de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón, que tractava d’imputar-los no només el delicte de terrorisme, sinó també responsabilitzar-los de la mort d’un ciutadà francès el dia de la mobilització a l’Aeroport del Prat contra la sentència del judici del Procés.

Publicitat

El ministeri fiscal ha presentat un recurs contra la resolució de l’Audiència Nacional, en el qual exposa que no veu acreditat que el Tsunami fos un grup criminal organitzat, ni tampoc el seu caràcter terrorista, motiu pel qual insta a remetre l’assumpte al jutjat de Barcelona. Exposa que dels fets recollits al sumari, només dos tenen rellevància penal: d’una banda, el bloqueig de l’aeroport del Prat i, de l’altra, el tall de l’AP-7 a la frontera. Tanmateix, subratlla que l’únic fet delictiu que hi veu és el de desordres públics, ja que el delicte de sedició no pot aplicar-se, arran de la reforma del Codi Penal d’ERC i el PSOE que va derogar-lo.

Per si això no fos prou, la fiscalia remata l’Audiència Nacional exposant que l’existència de la plataforma Tsunami Democràtic concretada en uns perfils en xarxes socials i en l’elaboració d’una aplicació “no determina per sí mateixa l’existència acreditada d’una organització criminal”. Per tot això, el ministeri fiscal descarta el delicte de terrorisme, i constata així que l’Audiència Nacional no és competent per continuar amb la causa.

La fiscalia recorda que no s’ha identificat els caps del Tsunami Democràtic

Al recurs, el ministeri fiscal exposa que tampoc no s’ha aconseguit identificar els caps de l’organització, sinó “simpatitzants partidaris”, de manera que tampoc és possible atribuir als investigats morts, lesions o danys. Considera que únicament pot declarar-se acreditat que Oriol Soler i Ruben Wagensberg serien els que van redactar comunicats que “en certa mesura podrien marcar el desenvolupament dels esdeveniments” i, er tant, “els més clarament implicats” en la plataforma.

Et pot interessar  Vint anys de caps de l'oposició: renúncies, assessors vinculats al càrrec i la inèdita desaparició de la figura

Pe que fa a la resta d’investigats, la fiscalia ha apuntat les actuacions que s’atribueixen a la secretària general d’ERC, Marta Rovira manquen de tota entitat delictiva, més enllà de la seva simpatia o suport a la plataforma”. Respecte a Puigdemont, remarca que és “signiciatiu” que a l’informe policial no se li atribueixen fets concrets; apunta també que la cita en l’informe d’una reunió a Ginebra “pressuposa sense cap fonament que tractaria el tema de la plataforma Tsunami”. Per tot això, la fiscalia considera que “els indicis que es consignen resulten insuficients” per investigar-lo.

Finalment, considera les imputacions a Xavier Vendrell i Marta Vilalta “dèbils”.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut