La Generalitat està en el punt de mira de la Fiscalia de Medi Ambient, que l’ha denunciada per un presumpte tracte de favor a la cimentera Lafarge Holcim Espanya de Montcada i Reixac (Vallès Occidental), segons ha avançat ‘El Periódico’. Fiscalia retreu que l’executiu català ha atorgat llicències mediambientals a l’empresa en funció d’uns permisos que el Tribunal Suprem va declarar nuls el 2015, així com el fet que la fàbrica i incineradora hauria d’estar tancada des del 2022, tal com va ordenar l’alt tribunal.
La Fiscali ha interposat la denúncia contra Emili Dragone Vives, que el 2015 era el cap de serveis de prevenció de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic. El fiscal l’acusa com a cooperador necessari d’un delicte contra el medi ambient, segons informa l’ACN. El text de la denúncia es remunta fins a l’any 2008, quan la Direcció General de Qualitat Ambiental va atorgar a Lafarge Cementos S. A. una autorització ambiental contrària a la normativa ambiental per fabricar ciment a la planta de Montcada i Reixac. De fet, el TSJC va anul·lar aquesta llicència diverses vegades entre els anys 2013, amb sentències que el Suprem també va confirmar.
El fiscal afegeix que, tot i tenir coneixement de la sentència ferma, Dragone va proposar “sense més” la publicació de la Declaració d’Impacte Ambiental del 2008 al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya del 3 d’agost del 2015 “en lloc de promoure l’inici d’un nou procediment”. Es va obrir després un tràmit d’al·legacions, que van ser valorades amb la participació del mateix Dragone.
“Un cop verificada l’aprovació d’aquesta Declaració d’Impacte Ambiental gràcies a la proposta del denunciat”, el Departament de Territori i Sostenibilitat va concedir la nova autorització ambiental a Lafarge Cementos l’11 de novembre del 2015. Tot això, a parer de la Fiscalia, significa que el denunciat “era conscient” que s’acabaria atorgant l’autorització del 2015 emparada en una Declaració d’Impacte Ambiental “totalment obsoleta” del 2008.
De fet, mentre es tramitaven altres procediments per la via judicial i legal, el denunciat va promoure la renovació de l’autorització ambiental anterior per adaptar-la a una nova normativa europea el 2013, i el 12 de desembre del 2017 es va atorgar la renovació. No obstant això, aquesta també va declarar-se nul·la, ja que el TSJC considerava que es renovava una autorització ambiental que presentava “un vici de nul·litat rellevant”.
El fiscal de Medi Ambient considera aquests fets constitutius d’un delicte contra els recursos naturals i el medi ambient.