La Fecasarm, la patronal de l’oci nocturn, recomana a les discoteques del Vallès amb episodis violents modificar el seu protocol de seguretat. En un comunicat, la patronal es mostra preocupada per l’augment d’aquests episodis i s’ofereix juntament amb una empresa experta en seguretat a assessorar als locals afectats sobre mesures i protocols de seguretat a seguir.
La Fecasarm recomana que en el protocol es reforci el missatge de “tolerància zero” envers la violència i la comunicació amb el client, detallant els passos a seguir en cada zona i moment quan es produeixi un incident.
A més, proposa que obrin una investigació interna dels fets i substitueixin el personal de seguretat que s’hi hagi pogut veure implicat mentre la investigació estigui en curs.
També proposa als locals que incorporin la figura del director de seguretat i que aquest supervisi les actuacions davant d’incidents i tingui l’última paraula. A banda, aquesta figura, diuen, hauria d’estar en contacte permanent amb les forces i cossos de seguretat.
D’altra banda, demanen a l’administració més presència policial a les immediacions dels locals afectats, on moltes vegades es practiquen botellots i es produeixen altercats “totalment aliens” al funcionament de l’establiment d’oci nocturn. També defensen que per això és “vital” la presència dissuasòria dels agents de l’autoritat per evitar incidents.
Distintiu internacional de seguretat i campanyes de civisme
Un altre element de millora de la seguretat en aquests locals que planteja la Fecasarm és la implementració del distintiu internacional de seguretat “International Nightlife Safety Certified” (INSC), a càrrec de l’Associació Internacional d’Oci Nocturn i de la qual la Fecasarm n’és membre.
Aquest distintiu, entre d’altres elements, incorpora una formació específica en matèria de seguretat a tot el personal del local per detectar i prevenir de manera anticipada possibles conductes il·legals, disposar de detectors de metalls als accessos, càmeres de videovigilància als accessos, un protocol per evitar les agressions sexuals, un alcoholímetre als accessos, entre d’altres mesures de seguretat.
Per últim, la patronal també suggereix als locals afectats que impulsin campanyes de civisme per promoure les conductes responsables i en contra de la violència en espais d’oci nocturn i que convidin tant a l’Ajuntament corresponent com a la Generalitat a col·laborar en les mateixes.