Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

La diversitat lingüística al Congrés és realitat després de dècades: Armengol autoritza l’ús del català, el basc i el gallec per “reflectir l’Espanya real”

La nova presidenta del Congrés reivindica la "pluralitat i diversitat" del país i demana "abandonar debats estèrils"

|

- Publicitat -

La nova presidenta del Congrés, la socialista Francina Armengol, ha autoritzat l’ús del català, el basc i el gallec a la cambra baixa espanyola a partir d’aquest mateix dijous per tal que aquesta “reflecteixi molt més l’Espanya real”. Així ho ha anunciat en el discurs després de ser elegida presidenta de la cambra, per majoria absoluta i amb els vots del PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNB i BNG. En la intervenció, Armengol ha reivindicat la “pluralitat i diversitat” del país i ha instat els diputats electes a “abandonar els debats estèrils” en favor del debat i el diàleg. “Es tracta de sumar, practicar el diàleg, i de ‘hablar, falar, hitz egin i de parlar'”, ha reivindicat utilitzant totes les llengües.

Publicitat

Armengol ha iniciat la seva primera intervenció com a presidenta de la cambra baixa fent ús del gallec, l’euskera, el català i el castellà. “Bos días, buenos días, egun on i bon dia”, ha proclamat la socialista. Així, en el seu discurs després de ser elegida, Armengol ha anunciat que des d’aquest mateix dijous queda autoritzat l’ús de les llengües cooficials al Congrés dels Diputats. “Defensar la democràcia parlamentària és preservar la diversitat que conviu en el nostre país”, ha afirmat.

Armengol ha centrat el discurs a reivindicar la “pluralitat i diversitat” d’Espanya i ha insistit a fer valdre “el compromís en la riquesa lingüística” que suposen totes les llengües. En aquest sentit, Armengol ha fet una crida als diputats electes per tal que “abandonin les pors i assumeixin que això és l’Espanya real”. “Hem de fugir de les divisions i escapar de les posicions que ens empobreixen, i assumir que cada un pot defensar idees des de posicions diferents i inclús antagòniques”, ha defensat.

A banda, la socialista ha demanat posar com a prioritat “aconseguir la màxima proximitat amb els ciutadans”. “El parlament ha d’irradiar claredat i autenticitat”, ha apuntat, recollint una frase de l’expresident de la cambra baixa Fèlix Gons. Per Armengol, aconseguir que els ciutadans “comprenguin el que diuen i fan els seus representants és un objectiu absolutament vigent”. “Això només serà possible si veuen que la política és quelcom útil”, ha advertit. En aquest sentit, la nova presidenta del Congrés ha apostat per posar la política “al servei i benefici de la ciutadania”.

Et pot interessar  El PSOE aposta per un finançament que tingui en compte les "singularitats" i combati el "populisme fiscal" del PP

Marca com a prioritat la lluita contra la violència masclista

Més enllà de reivindicar la “pluralitat” de l’Estat, Armengol ha centrat gran part del seu discurs a condemnar la violència masclista i la desigualtat entre homes i dones, i ha fet valdre que el seu “primer compromís” com a presidenta de la cambra és “treballar sense descans” per combatre-ho.

“La pitjor xacra de la nostra democràcia és que les dones som maltractades i assassinades pel simple fet de ser dones”, ha lamentat. Armengol ha condemnat els últims assassinats masclistes que s’han produït a Espanya des de principis d’agost i que eleven a 35 les dones assassinades des de principis d’any. “La xifra és insuportable i això ens obliga a fer molt més per fer front a un problema que hem de combatre entre tots”, ha sostingut.

Amb tot, Armengol s’ha compromès a què el fet que una dona estigui presidint la cambra baixa espanyola “no sigui una anècdota”.

Presidenta del Congrés per majoria absoluta

Contra tot pronòstic, la socialista Francina Armengol ha estat escollida aquest dijous nova presidenta del Congrés dels Diputats en primera votació, per majoria absoluta, amb els 178 vots del PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, el PNB i el BNG. Els socialistes han aconseguit tancar els vots després d’arribar a una entesa d’última hora amb els partits independentistes, al voltant de l’ús de la llengua a la cambra catalana, l’avenç en la desjudicialització i la investigació del cas Pegasus.

La candidata del PP, Cuca Gamarra, ha obtingut 139 vots, els del seu partit i també els de Coalicació Canaria (CC) i Unió del Poble Navarrès (UPN). Els 33 diputats de Vox han votat el seu candidat, Ignacio Gil Lázaro.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut