Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

La delegació del Gobierno nega demores en el lliurament dels llistats dels agents per vaccinar-se

|

- Publicitat -

Continua la picabaralla entre el Govern i el Gobierno per la vaccinació dels policies espanyola i guàrdies civils destinats a Catalunya. La delegació del govern espanyol ha assegurat que és mentida que s’enviessin tard a la Generalitat les llistes d’agents que havien de ser vaccinats. La delegació recrimina que l’anunci, el 10 de febrer, es va fer sense esmentar ni la Guàrdia Civil ni la Policia Nacional espanyola, i que van ser ells els que van demanar informació al Procicat. Segons el seu relat, els van convocar per començar a parlar el 15 de febrer, però no va haver-hi cap reunió amb resultats efectius fins el 4 de març, quan ja feia 23 dies que havien començat les vaccinacions.

Publicitat

Sempre segons aquesta versió de la delegació recollida per Catalunya Ràdio en aquella reunió es van entregar les llistes dels agents, uns 7.000, que –seguint els criteris demanats per la Generalitat– estaven agrupats en 9 grans grups per facilitar la vacunació. Després de fer-se pública aquesta cronologia, Salut ha negat que aquell dia rebessin els llistats d’agents que s’havien de vaccinar: asseguren que els van dir que no els passarien cap dada personal fins dos dies abans. Segons aquesta versió, en els dies següents sí que es van anar concretant grups petits, que es van anar vaccinant, mentre s’anava preparant la vaccinació dels grups grans.

Finalment, el gruix es va programar per al 25, 26 i 29 de març, però el 24 es va suspendre pràcticament tot perquè es va aturar l’ús de la vacuna d’AstraZeneca per als menors de 65 anys. La delegació del govern espanyol assegura que l’avís els va arribar només 12 hores abans i que no els van donar explicacions fins al 8 d’abril.

Les vacunacions amb AstraZeneca es van fer a les persones d’entre 18 i 55 anys des de principis de febrer fins al 15 de març, que és quan es van aturar cautelarment a tot Espanya pels casos de trombosi detectats. Es van reprendre a Catalunya precisament el 24 de març, però amb el perfil canviat: només per a persones entre 60 i 65 anys, cosa que va excloure automàticament el gruix d’agents dels cossos de seguretat.

La decisió es va estendre a tot l’Estat espanyol el 7 d’abril, després d’una reunió del Consell Interterritorial de Sanitat en què es va fixar definitivament l’edat mínima als 60 anys. A banda de la cronologia, la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, ha fet pública aquest dimecres una carta que ha adreçat a la consellera de Salut per expressar-li “la màxima disponibilitat”.

Segons dades de la Generalitat, amb data de 22 d’abril hi havia vaccinats almenys amb una dosi el 80% dels mossos i entre el 70% i el 80% de policies locals, per gairebé un 10% de policies nacionals i poc més d’un 6% de guàrdies civils. Per complir amb la resolució del TSJC, ara ja no els podran posar AstraZenca, perquè no està autoritzada per a menors de 60 anys, i els hauran de posar les que estaven destinades als majors de 70 anys.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut