La diputada de la CUP-NCG, Eulàlia Reguant, ha demanat que l’Acord per l’Amnistia i l’Autodeterminació serveixi per a preparar “l’alternativa quan l’Estat es negui a reconèixer l’amnistia i a posar data per a un referèndum”. “Ha de ser una eina que acompanyi a la mobilització i a tots els col·lectius que busquen un horitzó de garantia de drets, els que volen la independència i també els que no la volen però volen tenir un habitatge garantit o que el Parlament pugui legislar lliurement”, ha raonat. I ha criticat que “mentre l’Estat intenta vendre la ‘pax romana’ amb els indults, envia la llei de lloguers al TC amb un pretext competencial”: “Això també és repressió”.
Reguant també ha alertat del risc de convertir l’autodeterminació en un “fetitxe” o “un horitzó etern”. I ha lamentat que la negociació no s’està duent amb la “tensió” que creu que caldria, i que l’ambient és “més propi d’un temps d’impàs”. “Ens preocupa el debat d’un escenari no real de negociació”, ha reconegut la diputada, que també tem “l’aparent confiança total en les institucions europees”. La diputada de la CUP ha demanat que l’Acord per l’Amnistia i l’Autodeterminació no sigui “només l’eina de pressió per a una taula de diàleg”: “És una eina que ha de construir l’alternativa quan l’Estat es negui a reconèixer l’amnistia i a posar una data per al referèndum d’autodeterminació”. I ha afegit que també ha de ser l’eina que ajudi a la mobilització i “als col·lectius que busquen una garantia de drets”.
“Cal que el debat que s’ha d’engegar tingui clar que ha de preparar la resposta, perquè de moment tot el que hi ha davant és una paret, que fa anys que existeix”, ha continuat la diputada, que veu “legítim” que “hi hagi qui vulgui negociar, tot i que de vegades és un diàleg de sords”. Reguant ha advertit, però, que l’amnistia i l’autodeterminació “no són bescanviables per un Estatut 2.0” ni “per preguntes trampa, que eviten el debat de fons: independència sí o no”. La diputada dels anticapitalistes ha dit que per a la independència caldrà “desobeir” i per això cal edificar els “contrapoders”. Així, demana debatre “com es construeixen” i si és l’Estat el límit o qui marcarà el límit. La diputada ha avisat que volen “subvertir l’ordre constitucional” perquè “nega el dret d’habitatge, protegeix les màfies de les elèctriques els Borbons corruptes”: “Cal subvertir-lo per crear un marc més democràtic i més ampli en drets”.