Edició 2266

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 08 de octubre del 2024
Edició 2266

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 08 de octubre del 2024

La CUP proposarà al DPG regular els lloguers, limitar els vols, un impost al querosè dels avions i dissoldre la Brimo

Els anticapitalistes presenten una PR per instar el Govern a suspendre els acords comercials amb Israel

|

- Publicitat -

La CUP presentarà una proposta de resolució al debat de política general del Parlament per regular els preus del lloguer i regular el lloguer de temporada i d’habitacions. Segons ha pogut saber l’ACN, els anticapitalistes presentaran també una PR per limitar els vols domèstics i internacionals a aquelles connexions sense alternativa ferroviària amb un temps inferior de 6 hores o bé en tren nocturn. També plantegen un impost per gravar el querosè utilitzat per les companyies aèries, gravar amb IVA els bitllets d’avió internacionals i eliminar les partides pressupostàries destinades a la promoció i foment del turisme. A banda, la CUP vol registrar una PR per instar el Govern a suspendre els acords comercials amb Israel.

Publicitat

La CUP es proposa demostrar en aquest DPG que “una altra alternativa és possible” i que aquest camí passa per garantir drets bàsics. En aquesta línia, segons ha pogut saber l’ACN un dels àmbits serà el del turisme, amb una limitació dels vols domèstics i internacionals, amb la prohibició dels jets privats a l’espai aeri internacional i amb la reducció de les terminals portuàries destinades a l’ús turístic. També plantegen modificar la llei del turisme i fer un procés de reconversió turística.

Pel que fa a l’habitatge, la CUP vol regular els preus del lloguer i regular el lloguer de temporada i d’habitacions. Reclamen que s’aprovi un règim sancionador, que es faci un registre de grans tenidors i crear un inspector del dret a l’habitatge. Sobre aquesta qüestió, proposen que, en tres mesos, s’estudiï i es treballi en els mecanismes per prohibir habitatges per a un ús no residencial.

A banda, el grup anticapitalista proposa prohibir l’adquisició per part de fons voltor i capital estranger de participacions en sectors estratègics, així com prohibir la contractació per part de cap administració pública d’empreses participades per fons voltor o capital estranger que formin part dels sectors catalogats com a estratègics per la sobirania nacional. A més, volen que es creï un Observatori per la Sobirania.

En l’àmbit de la salut, volen que aquesta legislatura s’aconsegueixi la titularitat i gestió directa dels centres i serveis que presta el CatSalut. També proposaran un pla de xoc per reduir les llistes d’espera i enfortir la primària, i millorar les condicions laborals dels professionals del sistema sanitari. Presentaran una PR per demanar que es garanteixi la interrupció voluntària de l’embaràs als hospitals de referència de cada regió sanitària, que l’educació sexual sigui un element fonamental i obligatori dels currículums educatius i que es deixi d’atorgar subvencions a entitats antiavortistes fonamentalistes.

Et pot interessar  La militància de la CUP votarà una única candidatura col·lectiva per al nou Secretariat Nacional

Entre altres qüestions, la CUP vol que es derogui la llei sobre el català a l’escola perquè “qüestiona la vehicularitat única del català”. A banda, plantegen impulsar una Xarxa Catalana de Supermercats de titularitat pública accessible a tota la població.

Suspendre els acords comercials amb Israel

A més, els anticapitalistes presenten una proposta de resolució centrada en els atacs d’Israel a Gaza i el Líban. Volen que el Govern reconegui que les accions d’Israel són crims de guerra i contra la humanitat i que iniciï els procediments per tancar l’oficina d’Acció a Tel-Aviv. També aposten per suspendre tots els acords comercials amb Israel amb caràcter i efectes immediats.

Amnistia i model policial

Pel que fa al conflicte polític, la CUP proposa crear un observatori sobre la llei d’amnistia amb participació d’entitats que recopili totes les sol·licituds i resolucions relacionades amb la llei i que acompanyi les persones represaliades. Segons diuen, aquest observatori permetria saber el grau d’aplicació de l’amnistia.

Els anticapitalistes proposaran al debat de política general un sistema per acabar amb les identificacions per perfil etnicoracial que asseguren que es donen entre els Mossos. La policia hauria d’omplir un formulari en què consti el motiu de la identificació que caldria lliurar a Interior. També proposen “aturar la repressió” dels Mossos, que es concretaria en no participar en desnonaments, no aplicar la llei mordassa i que la Generalitat no es personés com a acusació contra manifestants. A banda, volen que es revisi el model d’ordre públic, se suspengui l’ús de bales de foam, es dissolgui la Brimo i l’Arro i es creï “mecanismes externs de control democràtic” de les actuacions policials.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut