La CUP proposa una renda bàsica universal (RBU) de 900 euros. Aquesta és la mesura estrella que ha llençat la cap de llista dels anticapitalistes, Laia Estrada, davant representants de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social. Es tractaria d’un ajut dirigit a tota la població, que es finançaria a partir de “gravar més” a les rendes més altes i que beneficiaria a un 90% dels catalans, segons ha explicat. “Hi ha experiències en altres països, és perfectament viable i ajudaria a fer una política redistributiva”, ha afirmat. Estrada ha assegurat que la CUP planteja la legislatura com una “esmena” a les polítiques socials desplegades fins ara i ha exigit “canvis radicals” en salut, educació i habitatge.
Estrada ha remarcat que la RBU permetria “garantir que la gent té una vida mínimament digna” perquè va més enllà de la renda garantida o l’ingrés mínim vital, ja que en aquests casos per accedir-hi cal complir uns requisits concrets. La idea dels anticapitalistes és que es financi a partir de l’IRPF, amb un únic tram del 49%. Ara bé, com que aquest impost és competència de l’Estat, proposen que a Catalunya es faci a partir de canvis en els impostos de successions o de patrimoni.
La CUP havia mencionat diverses vegades la proposta de la RBU durant la campanya, però fins aquest dijous no havia precisat de quina quantitat hauria de ser. Cal recordar també que a principis de la legislatura passada ja es va plantejar una prova pilot de la renda bàsica com a part de l’acord d’investidura entre els anticapitalistes amb ERC.
El lloguer no pot superar el 30% de la renda familiar
Un altre dels elements que ha emfatitzat Estrada davant la trobada amb entitats del Tercer Sector Social han estat els lloguers. La candidata de la CUP ha assegurat que la llei de l’habitatge estatal “té molts forats” en aquesta qüestió i ha apostat per una norma catalana que limiti el preu del lloguer, de manera que aquest no pugui superar el 30% de la renda familiar. També ha proposat que els contractes puguin ser indefinits. “No pot ser que l’habitatge s’hagi convertit en un privilegi”, ha opinat.
Entre les propostes exposades, la cap de llista també ha defensat una gestió pública de l’aigua. “Hem de trencar amb la lògica perversa d’utilitzar l’aigua per tal que grans empreses del sector turístic no parin de fer negoci”, ha apuntat. De nou, ha mencionat l’energètica pública, la distribuïdora pública d’aliments i ha apostat per “serveis públics forts”.