La CUP proposa la creació d’una agència pública de traducció i doblatge de productes audiovisuals i recursos educatius. Una agència que treballaria, segons els anticapitalistes, perquè “els mitjans públics obeeixin a la seva funció normalitzadora“. També aposten per una discografia pública per impulsar l’ús del català en l’àmbit musical. Una altra de les mesures del seu programa electoral en l’àmbit lingüístic és crear una conselleria de llengua “ambiciosa i amb recursos”. Segons la CUP, hauria de tenir capacitat d’incidència transversal en el conjunt del Govern i hauria de tenir una dotació equivalent al 0,5% del pressupost global de la Generalitat.
La número 2 de la llista, Laure Vega, ha reivindicat que la llengua ha de ser un “element de cohesió social i igualtat d’oportunitats”. “No podem cedir ni un pam a aquelles propostes que volen dividir el nostre poble per raó d’origen o de la llengua parlada en l’àmbit familiar”, ha dit en roda de premsa.
En l’àmbit de l’escola, la CUP vol derogar el pacte entre ERC, Junts, PSC i comuns que, segons diuen, certifica “la fi” de la immersió lingüística al sistema educatiu; impulsar un pla de xoc a l’escola i que el català també sigui la llengua vehicular a la Formació Professional i a la universitat.
Els anticapitalistes atribueixen el “greu retrocés de l’ús de la llengua” als diferents àmbits a tres principals factors: el procés de globalització que tendeix a hegemonització i la dissolució de diferències per generar productes que es puguin disfressar d’universals; la política de l’estat espanyol que legisla per “eliminar totes les formes d’expressions culturals que caracteritzen aquestes nacions”; i “l’ofensiva jurídica, política i mediàtica liderada per la dreta espanyolista”.