La CUP ha instat JxCat, ERC i els comuns a “aclarir” de forma “clara i transparent” quines aliances polítiques tenen un cop ja s’han aprovat els pressupostos de la Generalitat per al 2020, uns comptes que, segons els anticapitalistes, estaven negociats “responent a lògiques de pactes entre governs”. El Parlament va donar divendres llum verda als comptes “amb xifres injustificables i insuficients -amb els vots dels partits del Govern i l’abstenció de CatECP- i els anticapitalistes critiquen que el rebuig de la majoria d’esmenes presentades per ells ha impedit aprovar “mesures necessàries”, com “el retorn del 5% del salari retallat, també a personal sanitari” o una dotació de 500 MEUR per a la renda garantida universal.
Entre les esmenes presentades pels cupaires i que no van prosperar hi havia també el manteniment de totes les línies de P-3 i P-4 a les escoles públiques i la reducció de ràtios, l’increment de les beques en educació o el restabliment de l’horari lectiu anterior a les retallades. També demanaven expropiacions de sòl i habitatge i destinar-los a l’ampliació d’habitatge públic de lloguer social, la compra i construcció d’habitatges en sòl públic residencial per a destinar-los a habitatges amb protecció oficial en règim de lloguer; la reactivació econòmica i el
foment estructural de l’economia cooperativa; un salari en jornada ordinària de 1.239€ per les treballadores del sector públic; la internalització dels serveis d’emergències (112 i SEM), o una banca pública.
La CUP-CC critica que en aquests comptes no s’ha fet cap repriorització de la despesa tenint en compte el context actual i que des del seu subgrup sí que van presentar una bateria d’esmenes per fer una repriorització de la despesa per a enfortir el sector públic, a la reactivació econòmica i a l’impuls d’una renda garantida universal. Pel que fa a la llei d’acompanyament, advoquen per una major pressió en l’IRPF a les rendes més altes i d’una modificació de l’impost de patrimoni per a augmentar els ingressos, a més d’una moratòria de part del deute. “Era qüestió de voluntat política tirar endavant una alternativa política per prioritzar les persones per sobre de les grans empreses, bancs i capital”, assenyalen.
Per als anticapitalistes, aquests pressupostos ja eren insuficients abans del coronavirus però ara creuen que estan del tot “caducats” i que són “invàlids” per fer front a la crisi sanitària, i a l’econòmica i social. A més, critiquen que els anuncis del Govern sobre l’increment de 3.000 MEUR en despesa social són “propaganda” perquè 1.700 ja estan compromesos per ser fruit de la despesa executada el 2018 i 2019 amb la pròrroga dels pressupostos i els 1.300 restants “van destinats majoritàriament a la despesa tendencial”, amb “l’actualització i augment de preus de serveis concessionats, augment de professorat fruit de l’augment de l’alumnat”.