La CUP ha presentat un escrit al Tribunal Constitucional per demanar que es retorni l’acta de diputat a Pau Juvillà. El Parlament va acordar retirar-li l’acta després que la Junta Electoral Central ho demanés arran de la condemna per desobediència de Juvillà. A l’escrit de mesures cautelars els serveis jurídics de la CUP sol·liciten la suspensió de l’acord del 3 de febrer de la secretaria general del Parlament pel que es va donar les instruccions al serveis de la cambra de donar de baixa a Juvillà com a diputat. Segons argumenten, la retirada de l’acta no va ser precedida d’una decisió jurisdiccional.
A l’escrit de mesures cautelars dels anticapitalistes subratllen que la situació de Juvillà és diferent de la de l’expresident Quim Torra, a qui també es va retirar la condició de diputat, i remarquen que les cautelars no són contra una decisió judicial o una condemna ferma, sinó per la decisió “per la via dels fets” de la secretaria general, que va donar instruccions de retirar l’acta al cupaire. A més, indiquen que la decisió “va ser adoptada per un òrgan clarament inadequat per cessar un diputat en exercici”.
Segons apunten, la “peculiar via escollida pels responsables del Parlament ha impedit la tramitació d’un mínim expedient”, fet que també ha provocat que no hi hagi hagut “una mínima audiència a l’interessat cessat del càrrec electe de manera fulminant”. També recorden que no hi havia una resolució parlamentària motivada, i que es contravenia “els actes efectivament dictats i motivats” pel Parlament en comissió i en ple.
Per tant, remarquen que com que es tracta d’un acte parlamentari no hi ha hagut tutela jurisdiccional prèvia, i que en ser per via dels fets hi ha “una especial afectació del dret fonamental” perquè “el dictat d’una resolució prèvia, inexistent en aquest cas, ja constitueix ‘per se’ una primera forma de tutela”.
Els cupaires sostenen que “el dret a sufragi passiu no tindria sentit si es pogués privar un diputat electe d’exercir el càrrec representatiu pel que ha estat elegit” sense tenir la possibilitat de tenir tutela judicial cautelar per part dels tribunals. També argumenten que és un perjudici irreparable perquè la legislatura acaba al cap de quatre anys com a màxim, no s’allarga en el temps.