La presidenta de la CUP al Parlament, Laia Estrada, ha criticat aquest dimarts les “ingerències des de Barcelona” a les converses entre l’oposició a l’Ajuntament de Ripoll per fer fora de l’alcaldia Sílvia Orriols. En roda de premsa, la diputada ha assegurat que hi ha “una entesa ràpida per part de les diferents forces locals” i que els dubtes a la possible moció de censura contra l’alcaldessa d’Aliança Catalana “no vénen precisament de Ripoll, sinó de Barcelona”. “Lamentaríem que s’anteposin interessos partidistes i de no perdre vots a la sobirania municipal”, ha dit.
Estrada ha defensat fer fora Orriols de l’alcaldia no només perquè “Aliança Catalana és l’expressió local de la internacional d’ultradreta”, sinó també perquè “s’ha demostrat com una autèntica inútil al capdavant del govern local i ha portat a la ruïna el consistori”. Per tal d’aconseguir aquest relleu a l’alcaldia, ha garantit que la secció local de la CUP farà “el paper que millor faciliti aquesta governança alternativa”, ja sigui entrant al nou govern municipal o mantenint-se a l’oposició.
Operadora pública d’autobús
Després que dilluns la Generalitat i l’Estat acordessin la creació d’una nova empresa ferroviària per operar a la xarxa de Rodalies de Catalunya, la CUP ha proposat la creació d’una operadora pública d’autobusos interurbans. Els anticapitalistes volen que una empresa pública gestioni el servei i s’obren a la possibilitat que sigui la ja existent Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), que “si gestiona pistes d’esquí per què no pot gestionar línies d’autobusos?”, ha preguntat Estrada.
La creació d’aquest nou operador és una tasca “de molta envergadura”, admet la CUP, però en defensen la necessitat per acabar amb el monopoli d’algunes línies en mans d’empreses que “actuen com a veritables màfies”, ha assegurat la diputada. Per això, ha demanat la complicitat de la resta de grups parlamentaris i ha advertit que seria “greu que el Govern i la resta de partits es neguessin a ni tan sols explorar aquesta opció”.
Sobre el traspàs de Rodalies, Estrada ha avisat que “si Catalunya aconsegueix tenir més governança ja no s’hi valdran més excuses” sobre l’estat del servei i ha criticat que malgrat que la Generalitat té algunes competències sobre el servei “des del 2010” no tingui mecanismes per controlar la puntualitat dels trens que no passin per informes de la pròpia Renfe. “Necessitem una gestió 100% pública i catalana de Rodalies”, ha reclamat, per la qual cosa ha posat en dubte que la nova empresa, que el Govern va definir com a filial de Renfe, no acabi deixant la mobilitat dels catalans “en mans de l’estat espanyol”.