La CUP ha acusat el Govern d’actuar “en contra” de les polítiques ambientals amb una estratègia “hipòcrita i contradictòria”. La diputada parlamentària Natàlia Sánchez ha denunciat que el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, proposés la setmana passada un decret per posposar l’impost que grava l’emissió de CO2 als vehicles -inclòs a la llei del canvi climàtic. Sánchez ha criticat que el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, dirigeixi estratègies “en contra de l’emergència climàtica”. En un contacte amb la premsa aquest dijous des dels Jardins del Forat de la Vergonya (Barcelona), Sánchez també ha demanat a la Generalitat que acompanyi les restriccions per frenar els contagis de covid amb mesures socials.
Sánchez ha suspès les polítiques ambientals del Govern, i ha afirmat que l’executiu en funcions no compleix la pròpia llei del canvi climàtic “que va costar tants esforços per tirar endavant”. La diputada cupaire troba “imprescindible” una alternativa a les polítiques de la Generalitat i, per això, ha defensat la proposta de la seva formació política.
Sánchez, membre de la Comissió organitzadora de l’Assemblea Nacional Ecologista de la CUP (ANEco), aposta per una política que inverteixi el model “depredador” instaurat a Catalunya, per “prioritzar” l’eix de la lluita ecologista. La CUP alerta que les conseqüències de la crisi ecològica mundial ja es viuen ara en forma de pandèmia, per la pèrdua massiva de biodiversitat al planeta.
Per això els anticapitalistes proposen revertir les polítiques amb una “perspectiva d’ecologisme social i de base” que acabi amb el “capitalisme verd i l’ecologisme ‘soft'”. Segons Sánchez, les vies reformistes del capitalisme no són “prou suficients ni contundents” per combatre la situació.
La CUP va celebrar dimecres la primera ANEco, de forma telemàtica. L’organisme té l’objectiu de definir com ha d’encarar la CUP els reptes socials, econòmics i ambientals des de l’òptica de l’ecologisme “més combatiu i polític”.
Segons la formació anticapitalista, en l’actual crisi conseqüència de la covid-19 s’evidencia la “inoperància i fragilitat” del sistema capitalista i la necessitat de teixir i enfortir alternatives socials, econòmiques i ambientals.
La CUP celebrarà el 28 de novembre una assemblea telemàtica per abordar aquesta situació ecològica, però també per abordar les eleccions previstes pel 14 de febrer: tant les llistes com el programa dels anticapitalistes, que encara s’estan treballant.