La JEC destrossa els equilibris democràtics dels partits a presentar-se lliurament a les eleccions
Els recents dictàmens de la Junta Electoral Central i Provincial sobre TV3 i Catalunya Ràdio han marcat part de la Comissió de Control de l’Actuació de la CCMA. Una de les més comentades ha estat la de la Junta Electoral Central, que acordar obrir un expedient sancionador als responsables de CCMA per la cobertura de la manifestació de Madrid en solidaritat amb els presos independentistes, i també va obliga l’ens a compensar els partits que no hi van ser presents amb un espai de dues hores, el mateix que va dedicar a la manifestació. La presidenta en funcions de la CCMA, Núria Llorach, ha afirmat que acaten la decisió i que la compensació serà el 13 d’abril, en plena campanya, als partits que no van participar a la manifestació a Madrid. Es concretarà amb dues hores de retransmissió dels actes de PSC, PPC i Ciutadans entre les cinc i la set de la tarda i pot ser en directe o en diferit.
Greu error de la corporació de compensar l’unionisme i no a partits com Front Republicà
Llorach ha explicat que la compensació es farà el 13 d’abril. Tot i manifestar que acataran la decisió de la Junta Electoral Central, no creu que incomplissin la llei. Ha destacat que no van incomplir la llei electoral i ha recordat que així ho va indicar la Junta Electoral Provincial.
Sanchis ha indicat que hi ha acords de la Junta Electoral Provincial que “es contradiuen” amb la de la Junta Electoral Central i ha posat com exemple precisament la que fa referència a l’emissió de la manifestació de Madrid. “No tot està tan clar. Per la Junta Electoral Provincial, som imparcials i per la Central i vostès, som parcials. Que quedi clar que hi ha diferència d’opinions”.
La Junta electoral se’n riu de la democràcia a Catalunya
“Vostès se’n riuen de la Junta Electoral?”, ha preguntat Esperanza García, del PPC a Sanchis. Ha recordat que el PP va presentar una reclamació perquè s’empraven termes com presos polítics i exiliats. Ha apuntat que ja li van dir a les eleccions del 21 de desembre del 2018 que “no era un terme correcte perquè era mentida i fals”. “Els hem tornat a guanyar un altre procediment” per la decisió de la Junta Electoral Provincial per l’etiqueta ‘#FAQsPrisisPilíticsTV3’.
De fet, la Junta Electoral Provincial de Barcelona conclou que l’etiqueta ‘#FAQsPrisisPilíticsTV3’ a Twitter del programa del 30 de març es contrària a la llei orgànica del règim electoral general i a la instrucció de la Junta Electoral Central (JEC) que prohibeix als mitjans públics la utilització de les expressions ‘presos polítics i exiliats’. Aquesta és la resolució com a resposta al recurs del PPC. La Junta no sanciona la CCMA però l’avisa que podria obrir expedient sancionador si es repeteix en el futur.
L’infantilisme de Ciudadanos
Sonia Sierra, de Cs, ha criticat “l’infantilisme” de l’etiqueta ‘#FAQsPrisisPilíticsTV3’ a Twitter i ho ha titllat de “patètic”. “No hi ha forma que siguin uns mitjans neutrals”, ha criticat. “Per què es nega que els mitjans públics siguin per una setmana neutrals i objectius?”, ha preguntat.
Sanchis ha assegurat que “el ridícul el fa aquell que és capaç de prohibir unes paraules i aconsegueix que tota la professió tant a nivell català com de l’Estat li planti cara perquè considera que això és censura”.
Acatar la repressió o intel·ligència #PP (presos polítics)
Per la seva part, Saül Gordillo, director de Catalunya Ràdio, ha dit que “no tenen més remei d’acatar” la decisió de la Junta sobre la prohibició a TV3 i Catalunya Ràdio de fer servir “exili” i “presos polítics”. Ha assenyalat que s’ha de tenir “la intel·ligència o la paciència d’acatar-la i complir-la perquè és una manera de preservar els mitjans públics”. Ha reconegut que com a periodista i a títol personal “no se sentiria còmode havent de complir unes limitacions que condicionen la llibertat en el moment de fer l’exercici professional d’informar de l’actualitat”.