L’estat espanyol ha superat les 100.000 sol·licituds d’asil pendents de resolució, segons dades de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CEAR, per les sigles a nivell espanyol). L’organització assegura que entre gener i maig es van rebre 46.000 noves peticions, a les quals cal sumar les acumulades altres anys. Les xifres apunten a un nou any de rècord tant a l’estat com a Catalunya.
El 2018, Catalunya va registrar més de 8.000 peticions, i enguany ja ha superat les 6.000. El CEAR qualifica la política d’asil de Pedro Sánchez de “gran decepció” i lamenta el “seguidisme”—tant a l’estat com a bona part de la Unió Europea—de les posicions més bel·ligerants defensades per governs d’extrema dreta.
Informe anual
La CEAR ha presentat aquest dimarts el seu informe anual sobre la situació de les persones refugiades a l’estat espanyol i Europa en una roda de premsa al Col·legi de Periodistes. L’informe detalla les dificultats d’accés al sistema espanyol d’asil i la situació de “col·lapse” en la qual es troba, segons l’organització.
El 2018, l’estat espanyol va esdevenir la principal porta d’entrada a Europa per a les persones que fugen de conflictes als seus països d’origen. En total, es van registrar 65.383 arribades per via marítima i terrestre, gairebé el triple que l’any anterior. Espanya també va rebre el 51% de les embarcacions que creuen el Mediterrani amb migrants i refugiats, superant així Grècia i Itàlia. Aquestes xifres van fer que l’estat espanyol esdevingués el quart d’Europa pel que fa el nombre de sol·licituds d’asil amb 54.046 peticions, encara lluny d’Alemanya (185.853) i França (122.743).
Però l’augment del nombre de sol·licituds no es tradueix necessàriament en un increment proporcional del nombre de persones a qui se’ls hi concedeix protecció. Deixant de banda el creixent nombre d’expedients pendent de resolució, les sol·licituds denegades també han anat en augment. De fet, només una de cada quatre persones aconsegueix una resolució favorable. El 24% de sol·licituds acceptades representa un retrocés d’11 punts percentuals respecte l’any anterior, i 14 punts menys que la mitjana europea.
La majoria de persones que reben protecció per part de l’estat espanyol segueix procedint de Síria, però aquests només ocupen la tercera posició en el rànquing de països per nombre de sol·licituds. Veneçuela ocupa el primer lloc amb 19.280 peticions, gairebé el doble que el 2017, seguida de Colòmbia amb 8.650. A continuació de Síria venen Hondures (2.410) i El Salvador (2.275).
La CEAR denuncia les dificultats que es troben els sol·licitants d’asil provinents d’Amèrica Llatina, en especial de Guatemala, El Salvador i Nicaragua, els quals pateixen la persecució de bandes criminals conegudes com a “maras” però no es tenen en compte com a víctimes de conflictes armats.