El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Josep Santacreu, veu “molt greu” la situació de Rodalies. “Ara patirem perquè s’han de fer canvis i més inversions”, ha dit des del Forum Europa Tribuna Catalunya. “Ens hem de mentalitzar perquè el problema ve de molt lluny”, ha afegit. Segons Santacreu, amb un “bon” servei el “problema” de l’accés a l’habitatge també “seria d’una altra dimensió”. En matèria d’infraestructures, el líder de l’ens cameral també ha exigit fer la terminal satèl·lit a l’aeroport de Barcelona. Sobre l’opa del BBVA al Sabadell, ha assegurat que les cambres catalanes estan “molt dolgudes” amb la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) pel rebuig a les seves al·legacions.
Santacreu ha qualificat “d’increïble” l’endarreriment en inversions a Rodalies i ha contraposat la situació a Catalunya amb la de Madrid.
Sobre l’aeroport del Prat, ha apostat per la “modernització” de la infraestructura, més enllà de l’ampliació. “Al president d’Aena, que el conec i l’aprecio, el primer que li diria seria que faci la terminal satèl·lit, que no ho ha de demanar permís a ningú”, ha etzibat. Santacreu ha demanat “canviar el xip” i “posar al dia” el recinte perquè considera que “no està al nivell” dels 55 milions de passatgers que rep a l’any.
Opa del BBVA al Sabadell
Preguntat per l’opa del BBVA al Banc Sabadell, ha carregat contra el fet que Competència hagi tombat bona part de les al·legacions que van presentar les cambres de comerç catalanes. “És una mica sorprenent perquè nosaltres som una corporació de dret públic que per llei tenim l’encàrrec de representar l’economia”, ha exposat el president de la Cambra de Comerç. “Tenim una opinió que hem de poder plantejar”, ha remarcat.
És per aquest motiu que ha explicat que han presentat un recurs per obrir la via judicial, tal com han fet altres organitzacions del món econòmic. Per ara, però, desconeixen l’abast que pot tenir aquesta via.
En qualsevol cas, ha remarcat que està “en contra” de l’opa tal com està plantejada actualment i ha defensat que, en cas que l’operació tiri endavant, s’actuï “coordinadament” i des de Catalunya es demanin “contraprestacions”. “Hi ha d’haver garanties per a la petita i mitjana empresa i també per mantenir els centres d’ocupació de nivell a Catalunya”, ha afirmat.
Retorn d’empreses a Catalunya
Sobre el retorn de la seu d’empreses a Catalunya, ha indicat que és un “tema molt de nucli” que les companyies no comparteixen mentre ho debaten. En aquest sentit, s’ha mostrat “segur” que actualment “hi ha moltes empreses que estan en aquesta fase” i ha aplaudit que el moviment que ha fet en l’últim mes la Fundació la Caixa i Criteria.
En relació amb CriteriaCaixa, de fet, Santacreu també ha celebrat el seu “canvi de rumb”, amb inversions en companyies com Europastry. “Tots ens hem de felicitar, és una gran notícia i les que vindran”, ha dit. “Els hi hem d’agrair aquest canvi d’orientació”, ha afegit.
Repensar la defensa i seguretat i manca de talent
El líder de la Cambra de Comerç de Catalunya també ha considerat “inevitable repensar el sistema de defensa i seguretat” en el context europeu actual.
Preguntat pels problemes que han d’afrontar les empreses catalanes, ha remarcat la manca de talent i ha assegurat que per alguns sectors es tracta d’un tema “crític”. Per aquest motiu ha demanat als representants polítics presents que siguin “més valents” en aquesta qüestió i també amb la Formació Professional. “Demano a l’administració que la mateixa exigència que les empreses es poden , l’heu de fer com a govern”, ha avisat. “Al final, la competitivitat d’un país és la de tots”, ha afegit.
En l’esmorzar, també ha anunciat que la Cambra de Comerç crearà un observatori de transició energètica, “similar” al que ja té l’ens sobre transició hídrica.