El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Josep Santacreu, ha lamentat la manca d’inversions de les administracions per fer front a la sequera, que precisament aquest dijous ha entrat en fase d’emergència a 202 municipis. “S’ha actuat en reacció, a cops de ceguera (…) No hem après les lliçons”, ha sentenciat Santacreu en la roda de premsa per presentar l’Informe trimestral de conjuntura catalana i perspectives elaborat per l’ens. El president de la Cambra ha advertit que “hi ha molta feina a fer” tant en buscar una solució d’urgència per l’actual situació com de planificació a llarg termini. Així mateix, ha reclamat consens i el “màxim compromís” a administracions, empreses i ciutadans per fer front a aquesta situació.
“No és fàcil, hi ha interessos contraposats però és obligat que siguem valents”, ha assenyalat Santacreu a l’hora de reclamar consens per afrontar l’actual situació d’emergència.
Segons el president de la Cambra, hi ha un “dèficit claríssim de decisions i inversions” i ha dit que cal reconèixer un retard de més d’una dècada per garantir un abastiment d’aigua “realment fiable”. “És responsabilitat de tots”, ha afegit Santacreu, que ha admès que la mateixa Cambra no ha fet un “treball a fons ni un posicionament públic” sobre aquesta qüestió.
La dessalanitizació i la reutilització són insuficients
El president de la Cambra de Comerç ha afirmat que l’estratègia al voltant de la desalanització i al reutilització per fer front a la sequera “està bé però no és suficient”. “La solució és multifactorial, hem d’abordar els consums i revisar el model industrial i agrícola”, ha remarcat Santacreu.
Segons el president, això però requerirà inversions i plantejaments diferents en molts àmbits i caldrà aprofundir en qüestions com la modernització del sistema per evitar pèrdues, entre d’altres.
Preguntat sobre un eventual traspàs de l’aigua de l’Ebre cap al sistema Ter-Llobregat, Santacreu ha evitat aprofundir-hi però ha deixat clar que si el balanç cost-inversió compensa i pot reduir el risc està “més que justificat en un moment tan crític com aquest”. “Totes les mesures per preparar-se en situació d’emergència han d’estar a disposició”, ha comentat.
De fet, en la presentació de l’Informe trimestral de conjuntura catalana i perspectives, el cap del Gabinet d’Estudis Econòmics, Joan Ramon Rovira, identifica la sequera com un factor de risc de cara als propers mesos per a l’economia catalana, en sectors com per exemple les instal·lacions esportives i l’agricultura.