La Cambra de Comerç de Barcelona ha advertit que el turisme “no pot tenir un creixement infinit” i ha suggerit un “alentiment” amb una aposta “per la millora en els preus i en els salaris” d’aquest sector. Així ho ha dit el cap del Gabinet d’Estudis Econòmics, Joan Ramon Rovira, aquest dimecres en la presentació de la conjuntura econòmica catalana, on ha destacat aquest àmbit com uns dels que ha impulsat el país. Rovira ha subratllat que Catalunya està “recuperant terreny”, remarcant que l’economia catalana s’està refent després de la pandèmia. Rovira ha apuntat un creixement del PIB del 2,5% per aquest 2024 i del 2,4% per al 2025, cosa que suposa fer-ho “per sobre de la mitjana europea”.
Rovira ha precisat que “hi ha algun senyal” que expliquen la transformació “en temes qualitatius” del turisme com ara l’augment de “3,2 dècimes respecte a 2023” de les reserves d’hotels de quatre i cinc estrelles. L’economista ha concretat que al 2024 s’ha situat en el 57,4%, encara que ha matisat que “possiblement no sigui l’element més important”, perquè n’hi ha d’altres com “les sinèrgies” amb altres sectors com el cultural i esportiu.
El cap de Gabinet d’Estudis Econòmics, a més del turisme, també ha afegit un altre factor per aquestes previsions de creixement: la inversió. Rovira ha recordat que el 2023 es trobava en negatiu i, segons els càlculs de l’informe, enguany s’elevi fins al 2,2% i l’any vinent fins al 3,1%. Per tot plegat, Joan Ramon Rovira sosté que Catalunya estaria experimentant un canvi de “patró de creixement” que seria “més equilibrat”.
D’altra banda, ha posat de relleu la tendència a “importar menys i exportar més”, subratllant “més qualitat” de les exportacions. L’informe mostra com des de 2007 el saldo comercial de béns industrials és “cada cop menys negatiu”. Rovira ha posat l’accent en els sectors automobilístic i químic com a protagonistes de la nova conjuntura. Aquests àmbits presenten un creixement en el valor de les seves exportacions del 64,4% i del 48,6% respectivament entre el 2019 i el 2024.
Poder adquisitiu
Rovira ha apuntat que hi ha “una certa recuperació del poder adquisitiu”, tot i així ha recalcat que no hi haurà “una total recuperació” per l’elevada inflació dels últims anys. Sigui com sigui, ha estimat que “el consum privat agafi el relleu al públic” i s’explica per l’evolució de l’ocupació.
El cap del Gabinet d’Estudis Econòmics ha qualificat de “problema important” la situació de la construcció, on Rovira preveu uns valors de crescuda de l’1,5% enguany i de l’1,3% el 2025.
Dos riscos
L’economista ha puntualitzat que existeixen dos “riscos” potencials. En primer lloc, ha identificat “l’enquistament de la inflació subjacent” als països de la zona euro com una possible amenaça al creixement de l’economia catalana, en el cas que els països afectats no s’apropessin a l’objectiu d’una inflació propera al 2%, es veurien afectades les exportacions. En segon lloc, una possible “guerra comercial” entre la Xina i els Estats Units, “amb la Unió Europea pel mig, tampoc seria positiva pel territori”. Si qualsevol d’aquests riscos s’acabés materialitzant, el membre de la Cambra ha advertit que s’haurien de “matisar” les previsions elaborades.