Com era d’esperar, molts polítics espanyols han aprofitat el dia d’avui per carregar els uns contra els altres. La Constitució n’és l’excusa, ja que el que a les diferents declaracions difamatòries es pot llegir fàcilment entre línies que la crítica va molt més enllà i que l’objectiu no és cap altre que intentar treure rèdit d’aquesta campanya de màrqueting gratuïta. Val la pena fer un repàs de les múltiples acusacions que s’han llençat a l’aire durant el que portem de jornada.
Per començar, Ayuso ha advertit que el 2023 podria ser “l’últim capítol” de l’Espanya constitucional. La presidenta de Madrid ha demanat als ciutadans que propiciïn un canvi a les eleccions de l’any que ve perquè, al seu entendre, una victòria de les forces progressistes “tancaria” aquesta història democràtica per “donar pas al 2024 a un altre tipus de situacions territorials, consultes, tensió entre regions i a un full de ruta que alguns construeixen des de fa 40 anys mentre la resta d’Espanya treballava lleialment”. “Desitjo que els deslleials que volen marxar d’Espanya no aconsegueixin res, perquè demanen privilegis mentre odien el nostre país, i no mereixen res”.
Per altra banda, el secretari primer de la Mesa del Congrés i diputat dels comuns, Gerardo Pisarello, ha titllat el PP, Vox i Cs de “falsos constitucionalistes” perquè “trepitgen i ignoren la Constitució”. “Les dretes radicalitzades no són constitucionalistes, són oportunistes que s’emboliquen amb la Constitució amb la mateixa hipocresia que ho fan amb la bandera”, ha exposat. Pisarello ha criticat que les dretes “s’omplen la boca de constitucionalisme quan són els que més ignoren i trepitgen la Constitució”, ho ha reblat.
Pedro Sánchez, per la seva banda, tampoc s’ha estat de dir el que pensava. El president ha retret al PP que mantingui el bloqueig a la renovació del CGPJ, fet que al seu entendre situa la formació d’Alberto Núñez Feijóo fora de la Constitució. “Honorar la Constitució implica complir tots els articles de la Constitució cada dia de l’any”, ha dit, i “evidentment tenim una oposició conservadora i ultraconservadora que se situen fora de la Constitució” perquè “no compleixen els seus compromisos i les seves obligacions constitucionals”.
I aviat ha arribat la resposta del PP. El líder del partit, Alberto Núñez Feijóo, ha advertit que les aliances de Sánchez suposen una “amenaça latent” a la Constitució. S’ha referit als partits independentistes com a “partits anticonstitucionalistes” i ha dit que els pactes amb aquestes formacions suposen una amenaça, com es pot veure “en decisions del govern que estan esquivant la Constitució i que omplen de recels i preocupacions els ciutadans espanyols”.
En resum, tota una picabaralla que retrata una vegada més la dinàmica dels partits espanyols: llençar-se bombes entre ells a tort i a dret mentre no se soluciona absolutament res.