Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

L’11,6 % dels catalans ha generat anticossos de la covid-19, segons la quarta onada de l’estudi de seroprevalença

|

- Publicitat -

L’11,6 % dels catalans i el 9,9 % dels ciutadans de tot l’Estat espanyol han generat anticossos del coronavirus, segons la quarta onada de l’estudi de seroprevalença. L’estudi impulsat pel Ministeri de Sanitat i l’Institut Carlos III revela que el 12,4 % de la població de la demarcació de Barcelona, l’11,4% de la de Girona, el 12,2 % de la de Lleida i el 5,6 % de la de Tarragona tenen anticossos del coronavirus. Aquestes són les dades de prevalença global, que té en compte també les dades dels anteriors estudis. Les dades de la quarta onada s’han obtingut entre el 16 i el 29 de novembre i hi han participat 51.709 persones. Es farà una cinquena onada el mes de febrer i una sisena al maig.

Publicitat

La prevalença actual a Catalunya, sense tenir en compte els estudis anteriors, és del 9,2%. El 9,8 % de la població de la demarcació de Barcelona, el 8,7 % de la de Girona, el 10,4 % de la de Lleida i el 4,4 % de la de Tarragona tenen anticossos del coronavirus si només es tenen en compte els resultats de la quarta onada realitzada la segona quinzena de novembre.

Lluny de la immunitat de grup

La taxa de persones infectades durant les diverses onades de l’estudi, el 9,9%, no és el mateix que la taxa de seroprevalença actual, del 7,2%, el que significa que hi ha persones que van donar positiu en el test d’anticossos en una onada anterior, i ara han donat negatiu. La directora d’epidemiologia de l’Institut de Salut Carles III, Marina Pollán, ha explicat que la causa encara no està clara, si bé no s’ha d’associar necessàriament a una pèrdua d’immunitat.

Pollán ha indicat que fins i tot a les zones amb més seroprevalença encara s’està lluny de la immunitat de grup. “Tindrem la vacuna abans de poder arribar a la immunitat de grup, sigui quin sigui el percentatge per assolir-lo, que encara està en discussió, però que és molt superior del 10% actual”, ha dit.

El col·lectiu sanitari és el que té més anticossos

Pel que fa a les dades estatals, no s’observen diferències en la seroprevalença entre homes i dones. Tant en prevalença actual com global, els percentatges són menors entre els nens, i molt similars en les altres franges d’edat. El percentatge de persones seronegatives en la primera fase de l’estudi que ara tenen anticossos IgG detectables se situa en un 3,8%. El percentatge d’asimptomàtics en relació amb el total de positius s’estima al voltant del 30%.

Pel que fa a les persones treballadores en actiu, el personal sanitari (amb un 16,8%) i les dones que tenen cura a dependents al domicili (16,3%) presenten les xifres més altes de prevalença global. La prevalença global és també significativament major en dones que treballen en tasques de neteja (13.9%) i en dones treballadores del sector sociosanitari (13.1%).

Es detecten el 60% dels casos

La directora de l’Institut de Salut Carles III, Raquel Yotti, ha explicat que a la primera onada es va observar que només s’havien confirmat 1 de cada 10 casos d’infecció per SARS-COV-2. En aquesta segona onada epidèmica s’estima que el percentatge de detecció podria arribar al 60%, és a dir, s’estarien identificant com a casos confirmats aproximadament 6 de cada 10 pacients infectats. Aquestes estimacions encara s’han de confirmar i traslladar a la realitat de cada territori. Yotti ha recordat que una tercera part dels casos de coronavirus són entre asimptomàtics.

Els investigadors assenyalen que en la interpretació dels resultats s’ha de tenir en compte que hi ha casos d’infecció sense anticossos, o a nivells baixos que no es detecten amb les eines actuals, el que suposaria una infraestimació de la circulació de virus. També han indicat que cal gestionar aquesta informació preliminar amb precaució perquè correspon als resultats obtinguts amb el test ràpid. En les pròximes setmanes es coneixeran les dades amb més detall perquè tindran els resultats de les proves d’alt rendiment realitzades al laboratori.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut