El Departament de Justícia ha entregat els documents de nul·litat de judicis franquistes a 20 persones nascudes o residents a Abrera (Baix Llobregat) i 87 a Centelles (Osona), 15 de les quals pertanyien a Balenyà. L’acte ha esta presidit per la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart. La consellera ha reivindicat que la memòria republicana i democràtica connecta “amb el bo i millor” del país com la llibertat, la igualtat, la justícia social i l’autogovern. El document entregat acredita la nul·litat de les sentències i les resolucions de les causes instruïdes i dels consells de guerra a què van ser sotmeses aquestes persones pel règim franquista. Els documents els han recollit familiars dels encausats.
Ubasart ha subratllat la importància política de la memòria. En aquest sentit, ha explicat que els certificats envien missatges molt clars sobre que els afectats no eren culpables de res i que els judicis franquistes van ser “una farsa”. Ha afegit que amb actes com aquest és vol honorar la memòria de les víctimes del franquisme perquè és un “deure democràtic”.
En el cas d’Abrera, també s’ha lliurat a les famílies una còpia de documentació sobre els seus familiars, ja que el jutjat de pau d’aquesta localitat ha entregat a l’Arxiu Històric Municipal una carpeta on s’han conservat les fitxes de llibertat vigilada dels abrerencs durant el Franquisme. La carpeta ha esta conservada i amagada tots aquests anys i ha anat passat de jutge de pau a jutge de pau.
Pel que fa a Centelles, l’entrega dels documents ha coincidit amb les VI Jornades de Memòria Democràtica d’Osona. Sota el títol ‘Viure en temps de guerra’ es vol donar veu a les persones, grups i entitats que estudien i difonen la història de la comarca. Aquest any, el focus de les jornades se centra en la vida al front i a la rereguarda d’Osona durant la Guerra Civil.
Més de 6.000 sol·licituds
El Departament de Justícia ha rebut des del 2017 i fins al 30 de setembre 6.630 sol·licituds del document sobre la nul·litat d’un judici o d’un consell de guerra franquista a Catalunya.
Es calcula que a Catalunya es van fer més de 66.000 processos judicials militars per causes polítiques durant la dictadura franquista, segons dades de l’Arxiu Nacional de Catalunya.