Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024
Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024

Justícia d’Aragó pica el crostó del govern aragonès per mantenir tancat el Monestir de Sixena durant dos anys

Les obres no poden veure's, fet que demostra que l'espoli no tenia cap interès cultural sinó que va ser un càstig per l'1-O

|

- Publicitat -

La institució de Justícia d’Aragó, que a Catalunya és l’equivalent al Síndic de Greuges, ha picat el crostó del govern aragonès per la manca d’explicacions sobre el tancament i l’estat actual del Monestir de Vilanova de Sixena. El monestir, que és on es troben les obres que van ser espoliades del Museu de Lleida el 2017 en plena aplicació de l’article 155, va ser clausurat fa dos anys per unes reformes que havien de durar tan sols uns mesos. Tanmateix, el monestir ha estat tancat completament des del 2022, i no s’han rebut notícies sobre el seu estat ni sobre la reapertura.

Publicitat

En un comunicat oficial, la Justícia d’Aragó, Concepció Gimeno, informa que ha obert un expedient d’ofici demanant informació al Departament de Presidència, Interior i Cultura, així com a l’Ajuntament del municipi, per saber quins béns han estat “recuperats”, el règim de visites i la política de difusió d’aquest Bé d’Interès Cultural. L’objectiu de l’expedient és conèixer la situació del Monestir de Vilanova de Sixena i els seus plans de futur tenint en compte la “importància cultural i històrica” tant del recinte com de les obres, i “al marge de les controvèrsies judicials finalitzades o pendents de resolució ferma”. La petició, dirigida a la titular del departament, Tomasa Hernández, va més enllà, en demanar també dades sobre els “béns ja recuperats”, el règim de visites i la política de difusió d’un lloc “tant emblemàtic”.

Ja fa més de sis anys des de la humiliant intervenció de la Guàrdia Civil al Museu de Lleida, on va irrompre per a “traslladar” les obres de Sixena al monestir aragonès fent cas d’una resolució judicial, i en plena aplicació de l’article 155, que no era més que un càstig repressiu contra Catalunya i els catalans per haver dut a terme el revolucionari referèndum de l’1-O. Les 44 peces que van ser espoliades del museu català havien estat adquirides a través de contractes de compra-venda legals i legítims; tanmateix, la justícia va decidir castigar i tractar d’humiliar encara més els catalans i catalanes, que només feia poques setmanes que havien aconseguit fer valdre el seu dret a l’autodeterminació.

Les obres tenien garantit unes excel·lents condicions per a la seva preservació i exposició al museu lleidatà, les quals no es donaven al Monestir de Sixena. Per aquest motiu, i un cop dut a terme l’espoli cultural, es va promoure una reforma del recinte religiós, per tal que aquest tingués les mateixes condicions òptimes que el Museu de Lleida. Un cop al monestir, les obres van poder-se veure fins al juliol de 2022 a la sala d’exposicions situada al cenobi del monestir, però ara està tancada per aquestes obres de remodelació que havien d’estar acabades el 2023, durant la celebració del centenari de la declaració de Sixena com a Monument Nacional.

Malgrat les reclames i demandes d’informació, el Govern d’Aragó, ara en mans del PP i Vox, respon assegurant que les obres es troben en “òptimes condicions”, malgrat el monestir estigui tancat i no es puguin visitar. L’executiu també va indicar que la rehabilitació del monestir està enllestida i que només quedava l’execució de la museografia, ja pressupostada, per la qual cosa van fixar en un any, el termini de reobertura de monument.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut