La formació de Carles Puigdemont ha mantingut en silenci les seves opinions sobre la proposta d’amnistia en què ha treballat la coalició de Sumar. Junts va ser de les primeres formacions a rebre l’informe jurídic per a valorar-lo, però va optar per l’hermetisme, igual que fa amb la resta de qüestions que es negocien de cara la investidura de Pedro Sánchez. Això, tanmateix, fins fa ben poca estona, perquè el negociador de Junts amb Sumar, Toni Comín, ha trencat el silenci qualificant de “bona” la proposta del partit de Yolanda Díaz sobre la llei d’amnistia, que aquest dimarts es presenta formalment en un acte a Barcelona.
L’eurodiputat qualifica l’amnistia de “gran victòria política” de l’independentisme, però assegura que no és suficient per a la investidura de Pedro Sánchez. Així i tot, però, Comín assegura que la proposta de Sumar “està plena d’elements útils”, i celebra que la formació de Yolanda Díaz s’hagi sumat a les converses i “obri un camí” que el PSOE “tard o d’hora” acabarà transitant. Així, l’eurodiputat ha aprofitat també per agrair a Sumar el “gest de confiança” per haver compartit amb Junts la seva proposta d’amnistia abans de presentar-la avui a l’Ateneu Barcelonès.
A banda d’aquestes bones sensacions, Comín s’ha emparat en el “vot de silenci” de l’equip negociador de Junts i ha defensat que “l’hermetisme és molt necessari”. Sense entrar en detalls sobre quina és la proposta del seu partit, ha dit que s’ha de garantir que l’amnistia “passi el filtre” del Tribunal Constitucional i, per tant, que s’ha de treballar “amb rigor”. “Quan l’Espanya neofranquista embogeix amb l’amnistia això és incompatible amb considerar que és una rendició o un autogol en pròpia porteria. És una victòria en ella mateixa, però això no vol dir que sigui suficient per a la investidura. L’amnistia i prou no és una condició suficient”, ha resumit.
D’altra banda, Comín ha negat que Junts busqui un tracte diferencial respecte a ERC pel que fa a les negociacions, i preguntat per si creu que seria oportú que el PSOE es desplacés a Brussel·les per fotografiar-se amb Carles Puigdemont, ha respost que s’equivocaran molt si en les formes donen un caràcter diferent a Junts respecte a les altres formacions.
Consulta interna al Consell de la República
Comín ha avisat que la consulta interna a les bases del Consell de la República sobre el bloqueig de la investidura de Sánchez “no vincula els negociadors” encara que Carles Puigdemont sigui el president del Consell. “Qui negocia no és el Consell, són els partits polítics”, ha argumentat. L’eurodiputat ha explicat que faran la “pedagogia necessària” perquè “seria millor” que, en la consulta interna, guanyes l’opció de seguir negociant. L’enquesta es farà entre el 17 i el 23 d’octubre.
Prèviament, demà 11 d’octubre, comença una altra consulta a les bases, aquesta sobre la reestructuració del Consell de la República. La proposta és eliminar l’Assemblea de Representants, l’únic òrgan d’elecció directa, i crear dues cambres: una de representació dels consells locals, amb l’objectiu de deliberar i prendre decisions sobre les accions a fer; i una segona cambra, amb l’objectiu d’elaborar la legislació republicana, amb la participació d’experts i professionals.