Edició 2269

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 11 de octubre del 2024
Edició 2269

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 11 de octubre del 2024

Junts reclamarà que el Govern d’Illa emprengui accions legals contra els jutges que no apliquen l’amnistia

El grup també defensarà un "concert econòmic" amb una quota de solidaritat decidida per la Generalitat

|

- Publicitat -

Junts reclamarà que el Govern de Salvador Illa “emprengui les accions legals davant les instàncies necessàries contra les autoritats judicials que es neguen a aplicar la llei d’amnistia”. Així consta en una proposta de resolució que el grup ha registrat en el marc del debat de política general, que també insta el president de la Generalitat a “no normalitzar les relacions” amb el rei Felip VI fins que no “demani disculpes” pel discurs del 3-O. En una altra de les iniciatives, el partit de Carles Puigdemont aposta per un “concert econòmic” fora de la LOFCA. Ha d’incloure “una metodologia per calcular la quota que la Generalitat pagarà a l’Estat”, pels serveis prestat i una “aportació solidària” decidida “exclusivament” per Catalunya.

Publicitat

En una de les propostes de resolució, sobre el conflicte polític, Junts “constata” que el Parlament s’ha posicionat a favor del dret a l’autodeterminació en 24 ocasions; denuncia “la rebel·lia de la cúpula del poder judicial espanyol en no aplicar, de manera deliberada i arbitrària, la llei d’amnistia”, i insta el Govern a emprendre accions legals contra els jutges que no l’apliquen.

En una altra proposta de resolució, dedicada a la monarquia, Junts constata que el discurs del 3-O del rei Felip VI “va ser impropi de la posició d’arbitratge que li correspon i inaudit en termes de democràcies europees consolidades”. Per això insta el president i el Govern a “no normalitzar la relació amb la monarquia espanyola fins que Felip VI rectifiqui i demani disculpes”.

Pel que fa al finançament, la proposta de resolució de Junts referma l’aposta per un “nou sistema en forma de concert econòmica” articulat amb una llei específica i assenyala que la quota pagada a l’Estat “només ha de contemplar els serveis prestats i una aportació decidida per la Generalitat seguint els estàndards europeus”. Subratlla que la Generalitat ha de tenir “plena sobirania fiscal i normativa”

D’altra banda, Junts planteja la necessitat d’augmentar el sostre de despesa a un terç per l’Estat, les comunitats i els ajuntaments, que calculen que suposaria 2.100 milions d’euros addicionals per la Generalitat. També reclamen a l’Estat la condonació del 100% del FLA de manera immediata per compensar el dèficit d’inversions i execucions, i que el Govern calculi i publiqui anualment les balances fiscals.

Bonificacions fiscals i lloguer de temporada

Entre les accions que el grup planteja a la proposta de resolució sobre habitatge, una de les principals novetats que planteja Junts és crear bonificacions fiscals “en aquells contractes de lloguer de temporada que ajustin el preu a l’índex de referència amb un màxim d’un 30%”. De la mateixa manera, insta el Govern a bonificar al 99% l’impost de transmissions patrimonials en l’adquisició del primer habitatge en persones fins a 39 anys, crear un aval jove i bonificar l’IVA en els habitatges d’obra nova.

Et pot interessar  Els tres estudiants condemnats per estripar una bandera espanyola recorren al TEDH

Encara sobre habitatge, el document “constata que les competències són exclusives de la Generalitat” i insta el Govern a “crear urgentment un cos normatiu integral que estableixi les eines transversals normatives per resoldre l’actual crisi habitacional”. De la mateixa manera, reclama a l’Estat que posi a disposició de la Generalitat i els ajuntaments de manera immediata els sols residencials, solars i habitatge de titularitat de la Sareb.

En el terreny de la fiscalitat, el grup proposa “revisar l’eficiència, eficàcia i justícia de la cistella de tributs propis” i deflactar tots els trams de l’IRPF.

Pressupost diferenciat pel Departament de Política Lingüística

Pel que fa a la llengua, la proposta de resolució de Junts “reconeix” que el català està “en emergència lingüística” i insta la Generalitat a dotar el nou Departament de Lingüística amb un pressupost i estructura propis, diferents dels de Cultura. També reclama al Govern que garanteixi que “els ciutadans de Catalunya puguin viure plenament en català”, fent que els servidors públics “disposin del nivell necessari”. També demanen a l’executiu que “es personi en els processos de discriminació lingüística”.

Creació de l’Agència Catalana de la Immigració

En la proposta de resolució sobre el “repte demogràfic”, el partit “manifesta la necessitat d’assumir la delegació de la gestió integral de competències en matèria d’immigració”, i insta el Govern a crear una Agència Catalana de la Immigració, tal com recullen també les ponències que Junts debatrà al seu congrés. D’altra manera, demanen iniciar, en un termini màxim de 3 mesos, els treballs per redactar un nou Pacte Nacional per la Immigració.

Traspàs integral d’infraestructures

Pel que fa a les infraestructures, Junts insta el Govern a “obtenir de l’Estat el traspàs integral de l’aeroport del Prat i de la resta d’aeroports catalans d’interès generals” i de la xarxa de Rodalies, amb els recursos econòmics necessaris. També reclamen la delegació de les “competències hídriques plenes en tot l’àmbit territorial de Catalunya”.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut