Edició 2165

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 30 de juny del 2024
Edició 2165

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 30 de juny del 2024

Junts reclama a Torres que Catalunya quedi exclosa del pla per repartir menors immigrants entre territoris

|

- Publicitat -

Junts manté el seu ‘no’ al pla del ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, per a un repartiment obligatori entre territoris dels prop de 6.000 immigrants menors no acompanyats que es troben a Canàries, i apunta que només donarà suport al text que el Ministeri vol portar al Congrés abans de l’estiu si exclou Catalunya de la distribució. La formació de Carles Puigdemont recorda que Catalunya ja ha assumit –sense recursos suficients- prop de 2.000 d’aquests menors fruit de la crisi de l’octubre del 2023, i que es troba en plena negociació sobre el traspàs de les competències en immigració a la Generalitat, d’acord al compromís que l’executiu espanyol va assumir fruit les negociacions dels decrets anticrisi.

Publicitat

La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, ja va traslladar aquesta posició a la reunió que va mantenir amb el ministre Torres aquest dimarts, en el marc de la ronda de contactes del titular de Política Territorial amb els grups per buscar adhesions al pla abans de portar-lo, primer, a la Conferència Sectorial d’Infància, i després al Congrés com a reforma legal.

Malgrat que l’executiu va demanar a Junts com a mínim una abstenció, la formació de Nogueras no està disposada a facilitar l’aprovació al Congrés de cap proposta que no incorpori una excepció per a Catalunya. “Existeix una realitat a Canàries, però també a Catalunya”, apunten fonts de la formació, “i la nostra prioritat és Catalunya”.

De moment, el govern espanyol tanca la porta a l’exclusió de Catalunya del repartiment, però Junts insisteix que sense aquest punt el seu vot serà un ‘no’. “Si necessiten els nostres vots, aquesta llei no surt”.

Et pot interessar  Rull no proposa cap candidat a la investidura i convoca l'acte equivalent per activar el compte enrere de dos mesos

Junts recorda, a més, que seria incongruent negociar un repartiment obligatori de menors no acompanyats per part de l’Estat a les comunitats mentre es treballa per a la delegació de competències en immigració per a la Generalitat. Les converses sobre el traspàs estan en marxa mitjançant un grup de treball.

“Estem negociant aquesta delegació, i estem en procés. Mantenim el calendari sense cap alteració. És una llei orgànica que s’ha de treballar molt perquè toca molts ministeris: Exteriors, Migracions i Interior, i volem que s’aprovi tan aviat com sigui possible”, apunten aquestes fonts.

Ara mateix, admeten, en aquest grup de treball no hi ha res tancat. “S’està parlant de tot”.

Sense Junts, l’executiu espanyol necessitarà algun tipus d’acord amb el PP per fer possible el repartiment. No només per l’aritmètica al Congrés, sinó perquè el pla de distribució no es podrà fer realitat si els territoris controlats pels populars no col·laboren en l’acollida.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut