Junts vol que la comissió d’investigació sobre els atemptats del 17-A la Barcelona i Cambrils investigui la relació entre els serveis secrets espanyols i l’imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satti, així com la seva responsabilitat en el fet que la cèl·lula accedís amb facilitat als precursors que volien utilitzar com a explosius. Així consta a la proposta de pla de treball que va registrar el passat 7 de març a què ha tingut accés l’ACN, que també reclama la desclassificació de documents del CNI sobre els atemptats. Entre altres, Junts recorda que hi ha “dubtes raonables” sobre si hi va haver algun altre supervivent a l’explosió d’Alcanar, en referència a la possibilitat que Es Satti seguís viu.
Junts proposa que la comissió tingui com a objectiu principal “el dret a saber la veritat i les implicacions derivades dels atemptats” del 17-A. D’aquesta manera, vol “aclarir les suposades responsabilitats polítiques o de qualsevol altre tipus” i “proposar mesures de restitució o compensació per a totes les persones afectades així com per als familiars de les que van morir”.
El pla de treball inclou la desclassificació dels documents dels serveis d’intel·ligència espanyols en base a aquest dret a la veritat per a les víctimes, i “reobrir la investigació dels fets”. També investigar la responsabilitat de l’Estat en el fet que els terroristes poguessin comprar precursors d’explosius, i “aclarir” la relació entre l’imam de Ripoll i el CNI.
“A les Satty se li va donar residència de llarga durada després d’haver estat condemnats a quatre anys de presó per tràfic de drogues després d’haver-se entrevistat amb membres dels serveis secrets a la presó de Castelló”, recorda Junts. “A més, l’imam s’havia estat relacionant amb els membres de la cèl·lula que va cometre els atemptats de l’11-M a Madrid, i també constava a l’expedient de l’operació Chacal”.
En aquest sentit, Junts recorda que segons el “dret a la veritat” és un dels principis de la llei de Reconeixement i Protecció Integral de les Víctimes del Terrorisme, i per tant “seria necessari reobrir la investigació judicial” perquè “hi ha molts punts foscos” que “cal esclarir” després d’una instrucció judicial que en el seu dia va ser “deficient”.
“Hi ha dubtes raonables sobre si hi va haver algun altre supervivent a l’explosió d’Alcanar, una quarta persona present a la base d’operacions de la cèl·lula gihadista en el moment de l’explosió”, apunta el document. Junts també creu que hi ha “altres elements a investigar” com “la furgoneta que va sortir d’Alcanar després de l’explosió”, i “la desaparició del mòbil d’Es Satty del lloc de l’explosió” malgrat que es van trobar els altres mòbils.
També “les trucades que es van fer des del mòbil d’Es Satty després de l’explosió” i el fet que tant el jutge d’instrucció com el CITCO van donar per mort l’imam “fins i tot abans de tenir les proves d’ADN que, a més, no compleixen els estàndards europeus”.
A més, Junts vol que la comissió forci l’Estat a “respondre per la seva possible actuació negligent per la deficient aplicació de la legislació antiterrorista tot i que en el moment dels atemptats s’estava a nivell 4 sobre 5 d’alerta terrorista”.
Malgrat aquest fet, destaca Junts, “els terroristes van poder fer recerques per internet de tutorials sobre la fabricació d’explosius o comprar precursors d’explosius que van convertir en bombes”.