Edició 2255

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 27 de setembre del 2024
Edició 2255

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 27 de setembre del 2024

Junts i ERC entrecreuen acusacions pel finançament singular

Des de Junts mantenen que ERC i el PSC han mentit, mentre que els republicans asseguren que Junts critica l'acord "perquè no l'han tancat ells"

|

- Publicitat -

Les formacions independentistes s’enfronten entre elles arran del finançament singular pactat entre els republicans i el PSC per a la investidura. Aquest dijous, Junts i ERC han creuat acusacions sobre el finançament; mentre els de Junts mantenen que ERC i el PSC han mentit pel que fa a la naturalesa del finançament, ERC sosté que Junts critica l’acord sobre el nou model de finançament només perquè no l’han tancat ells.

Publicitat

El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha acusat aquest dijous a Junts de criticar l’acord amb el PSC sobre el nou model de finançament només perquè no l’han tancat ells. “Tinc la sospita que no els agrada l’acord d’un finançament més just perquè l’aconsegueix ERC“, ha asseverat des de la tribuna de la cambra baixa. A parer seu, ells no negocien “a canvi de res” malgrat que aquesta idea hagi acabat quallant entre les bases republicanes. En resposta, ha dit que hi ha dades que demostren que Esquerra han votat a favor del 89% de les mesures del govern espanyol mentre que els de Míriam Nogueres ho han fet en el 86% dels casos “sense negociar res”.

“Aquesta llei permet traspassar a Catalunya les competències íntegres per recaptar tots els impostos, gestionar-los i preveure, eventualment, una quota de solidaritat entre Catalunya i l’Estat. Aquest és l’acord. Que no els agrada de l’acord. El què? Això que llegeixo també és el seu programa electoral, i és el que ha aconseguit ERC”, ha remarcat dirigint-se a la bancada de Junts.

“Han inoculat la idea, que fins i tot compren els nostres, de què aquí ERC vota coses a canvi de res. Aprofiten una frase de la moció de censura del 2018 quan el PSOE ens ofereix fer fora a la màfia de Rajoy. Aprofiten una frase fora de context per picar-nos, i ho han aconseguit, els hi reconec”, ha lamentat Rufián.

Et pot interessar  Godàs descarta integrar-se a la candidatura de Junqueras: "L'objectiu és arribar al final del procés electoral"

Per la seva part, el diputat de Junts al Congrés Josep Maria Cruset ha acusat aquest dijous ERC i el PSC d’haver mentit sobre l’acord de finançament per a la investidura de Salvador Illa. Cruset ha recordat que dirigents d’ERC van anunciar l’acord “a canvi d’un concert solidari” i posaria punt i final a “l’espoli fiscal”. Ara, segons Cruset, “només hi ha dues opcions possibles”: “La primera és que ERC i PSOE donin compliment al que diuen que han acordat i Catalunya tingui un concert com el del País Basc“, i “la segona, que ERC i el PSOE hagin mentit als catalans fent electoralisme barat i que Catalunya no tingui ni concert econòmic, ni finançament singular, ni sobirania fiscal ni la clau de la caixa”.

Segons Cruset, dos mesos després d’aquell acord, “ja queda clar per on va la realitat”, perquè el govern espanyol ha negat que sigui un “concert” i ha afirmat que el finançament singular és per a tothom.

En aquest sentit ha afirmat que els acords anteriors entre ERC i el PSOE s’han “incomplert sistemàticament”, com la taula de diàleg sobre el conflicte, “que es va acabar reunint tres vegades en quatre anys”. “Evidentment no va implicar ni la resolució del conflicte de Catalunya, ni es va sotmetre a la consulta de la ciutadania res de res”. I és que segons el diputat de Junts, fruit d’aquell acord, ERC va donar suport a dos pressupostos generals de Pedro Sánchez “a canvi de res”. “Dos pressupostos generals a canvi de tres reunions de la taula de diàleg en quatre anys”, ha ironitzat.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut