Edició 2283

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 26 de octubre del 2024
Edició 2283

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 26 de octubre del 2024

Junts es proposa “consolidar-se com a força central” i “única alternativa al govern espanyolista d’Illa” al seu Congrés

Esmenes sobre les llistes obertes i l'antiguitat queden vives a dos dies d'acabar el termini per tancar les ponències

|

- Publicitat -

Junts encara la recta final del seu Congrés Nacional, que se celebrarà aquest cap de setmana a Calella. El director del Congrés, Josep Maria Cruset, ha afirmat que aquest conclave ha de servir perquè Junts “es consolidi com a partit i com a força central del país”. En una roda de premsa Cruset ha augurat que la setmana que ve Junts serà “un partit encara més fort, amb vocació de govern i inequívocament independentista”, i ha erigit la formació en “l’única alternativa al govern espanyolista de Salvador Illa”. Aquest cap de setmana Junts debatrà i votarà tres ponències. A aquests textos s’hi van presentar 2.863 esmenes, de les quals només 959 estan vives a dia d’avui. Aquest dimecres es tancarà els textos definitius que votarà el congrés.

Publicitat

Entre aquestes esmenes que han quedat vives n’hi ha sobre les llistes obertes -el text base planteja “llistes tancades i bloquejades” a la direcció, per evitar “vots de càstig” a determinades persones-, i sobre el requisit de sis mesos de militància per optar a un càrrec.

Força central del país

En una roda de premsa a la seu del partit, el director del congrés nacional ha assegurat que la setmana que ve Junts “estarà encara més preparat per liderar el país en els propers temps”. Segons considera, Junts es consolidarà com a “força central” del país, tot i que creu que ja ho ha estat fent els últims mesos. Cruset s’ha referit al fet que Junts és el partit amb més alcaldies al país i el que, a parer seu, està “liderant l’independentisme” al Parlament.

Cruset, de fet, ha dit que la seva intenció és la de fixar un model de país i de futur que s’allunyi “dels governs de base tripartida, mirada sucursalista i de gestoria de la política estatal”. “Catalunya anirà per davant del partit”, ha resumit el director. Aquest dilluns Junts ha fet públic el cartell del congrés, que inclou les paraules ‘nació, progrés, llibertat i independència’, així com el nom del partit.

Esmenes vives

En aquest congrés Junts hi debatrà i votarà les ponències ideològica, organitzativa i estratègica. A aquests textos s’hi va presentar 2.863 esmenes d’associats, que s’han debatut en diferents assemblees territorials i sectorials. Finalment, 1.008 s’han acabat retirant. De les 1.857 restants, 896 ja s’han acceptat o transaccionat i s’incorporaran al text, i en queden 959 que s’estan negociant entre la comissió redactora i els impulsors de l’esmena. El dimecres acabarà la data límit per negociar i les esmenes que no s’incorpori o es retiri es votaran directament al congrés nacional.

Et pot interessar  Junts carrega contra Illa des del Congrés: "No fa de president, fa de portaveu del PSOE"

Segons Cruset, la majoria d’esmenes són “de millora i ajust del text” i simplement busquen “afegir una mirada sectorial i territorial” a les ponències. En aquesta línia, ha assegurat que no “qüestionen” el text ni “atempten contra els pilars fonamentals de les ponències”.

Entre aquestes esmenes que de moment queden vives n’hi ha sis que defensen que les llistes per a l’elecció de càrrecs siguin obertes i no tancades i bloquejades, com planteja el text base. També en queda una de viva que proposa que calgui tenir una antiguitat de sis mesos com a militant per poder-se presentar a qualsevol càrrec. Aquest requisit ja existia però queda suprimit de la ponència actual.

Funcionament del Congrés

El Congrés de Junts començarà el divendres a la tarda a Calella, amb una benvinguda de la presidenta del partit, Laura Borràs, i del secretari general, Jordi Turull. Un cop donat el tret de sortida, s’aprovarà la Mesa del Congrés -que l’executiva proposa que estigui presidida per Josep Lluís Cleries- i es començarà el debat de les tres ponències.

El dissabte al matí seguirà el debat de les ponències i un cop ja s’hagi resolt quina ha de ser l’estructura orgànica de Junts -cap al dissabte al migdia- s’obrirà un període de 20 hores perquè es puguin presentar les candidatures que optin a ocupar els diferents càrrecs. Les votacions seran telemàtiques i es faran al llarg del diumenge al matí.

Sobre aquesta qüestió concreta, Cruset no s’ha volgut manifestar sobre la possibilitat que Carles Puigdemont o Laura Borràs es postulin per dirigir Junts i ha afirmat que ara encara estan en una “fase prèvia” de definició de l’estructura orgànica.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut