Edició 2212

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 15 de agost del 2024
Edició 2212

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 15 de agost del 2024

Junts es planta davant el PSOE pel decret trampa que obstaculitza l’aplicació de l’amnistia

La formació considera que tant l'article com la seva tramitació són una "trampa" i insta el PSOE a "retirar el decret i fer-ne un altre"

|

- Publicitat -

La formació de Junts es manté ferma en la seva negativa al decret òmnibus de mesures socials del govern espanyol, el qual fa perillar l’aplicació de la futura llei d’amnistia. Segons ha avançat ‘La Vanguardia’ i ha confirmat l’ACN, el secretari general de Junts, Jordi Turull, i el dirigent del PSOE Santos Cerdán van reunir-se el passat dijous a Barcelona, en una trobada que va servir per a constatar les seves diferències al voltant del decret.

Publicitat

Junts es refereix al que tot apunta ser un parany legal del PSOE per tractar d’evitar, o almenys complicar, l’aplicació de l’amnistia als represaliats pel Procés i l’1-O que la sol·licitin. La trampa es troba a l’article Apartat dos bis del decret llei 6/2023, de 19 de desembre, que regula les “mesures urgents per a l’execució del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència en matèria de servei públic de justícia, funció pública, règim local i mecenatge”.

Aquest article, que Junts ha considerat “una trampa”, estipula que les causes judicials quedarien paralitzades quan un magistrat plantegés una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). En altres paraules: si algun tribunal espanyol remet una qüestió prejudicial al TJUE, tots els procediments pendents de l’aplicació de l’amnistia poden quedar suspesos fins que el TJUE es pronunciï.

Això, segons el partit de Puigdemont, obstaculitzaria l’aplicació de la llei d’amnistia un cop aprovada; a la vegada, també ha detectat altres qüestions que “afecten l’autogovern”. “No ens en fiem”, avisen les fonts consultades per l’ACN, que assenyalen una alternativa al PSOE: “Es pot retirar el decret i fer-ne un altre al cap de cinc minuts sense aquestes coses”.

Et pot interessar  Junts reunirà la seva executiva aquest dissabte per valorar l'aval d'ERC a la investidura d'Illa

El decret es tramita com a projecte de llei, una via que el partit independentista tampoc accepta. Així, serà debatut i votat en el ple de la setmana que ve al Congrés dels Diputats i els vots de Junts són necessaris.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut