Edició 2166

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 30 de juny del 2024
Edició 2166

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 30 de juny del 2024

Junts, ERC, PSC, Comuns i Podem defensen la legalitat de l’amnistia a la UE i el PP promet combatre la llei a Europa

Els partits es recriminen defensar polítiques diferents a Brussel·les i Catalunya i Espanya durant un debat a CCOO

|

- Publicitat -

La fiscalitat, el pacte migratori, l’amnistia i la relació amb Israel han marcat el debat de les europees a la seu de CCOO d’aquest dimecres. Junts, ERC, PSC, Comuns i Podem han defensat la legalitat de l’amnistia a la Unió Europea i el PP ha promès combatre la norma a Europa, el dia abans que es convalidi al Congrés. Els partits s’han recriminat defensar polítiques diferents a Brussel·les i Catalunya i Espanya, en temes com la fiscalitat. En aquest àmbit, el PSC ha recriminat a Junts que parli de més impostos europeus però de rebaixa fiscal a Catalunya. Al seu torn, el PP ha carregat contra els socis del govern espanyol per fer discursos a favor de la migració però mantenir les “tanques i concertines” a Ceuta i Melilla.

Publicitat

Sumar ha sigut l’única formació que ha enviat al debat el seu número 1 als comicis europeus, Jaume Asens. El debat no ha comptat amb representants de Vox, a qui el sindicat no va convidar, ni de Cs, que no va respondre a la invitació.

Al debat, Sumar ha defensat que l’amnistia “no només és un mitjà legítim sinó legal a l’ordenament europeu” i ha afegit que forma part de la majoria de constitucions. “Els debats que hi ha hagut a Espanya són inèdits, hi ha hagut desenes d’amnisties i tribunals com el de Luxemburg han reconegut que és una potestat dels Estats”, ha dit l’exdiputat i extinent d’alcalde de Barcelona.

Per ERC, l’aplicació de la llei ha de ser “immediata aquí, a Europa i la Xina popular” per tal que “els jutges deixin de fer política”; mentre que Junts ha insistit que el perdó judicial “respecta els barems del dret internacional” i “s’adapta als valors de la UE”. Podem ha confiat que les institucions europees entendran que l’amnistia “s’ha de fer”.

Et pot interessar  Els comuns es desmarquen dels pactes per a la Mesa i es votaran a si mateixos per a presidir el Parlament

El PSC ha assegurat que els populars han posat “totes les traves possibles” per fer descarrilar l’amnistia a Europa, però “no els ha sortit bé” la jugada. El candidat popular ha sigut l’únic que ha assegurat que portarà la llei als tribunals espanyols i europeus i ha retret als socialistes que fins fa poc també pressionaven a les institucions europees per evitar l’amnistia. “Quan van necessitar 7 vots, de sobte les coses van canviar”, ha dit, en referència a la investidura de Pedro Sánchez facilitada per Junts.

En política internacional, s’han constatat les diferències dins de l’executiu estatal. Sumar ha demanat trencar relacions amb Israel mentre que els socialistes han defensat que s’ha de diferenciar entre l’executiu de Netanyahu i el poble israelià. “Si trenquem relacions, deixem de banda el poble que aposta per una solució de dos Estats”, ha defensat l’eurodiputada socialista Laura Ballarin.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut