Edició 2274

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 16 de octubre del 2024
Edició 2274

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 16 de octubre del 2024

Junts, ERC i CUP pacten una resolució que “denuncia la rebel·lia de la cúpula judicial” en no aplicar l’amnistia

El text transaccionat també insta el Govern a crear un Observatori sobre la Llei d’Amnistia

|

- Publicitat -

Junts, ERC i la CUP han pactat una proposta de resolució en el marc del debat de política general del Parlament que “denuncia la rebel·lia de la cúpula del poder judicial” en negar-se a aplicar la llei d’amnistia. Els tres grups han acordat el nou text a última hora, havent prorrogat mitja hora el termini de presentació d’esmenes transaccions. El document també insta el Govern de la Generalitat a crear un Observatori de la Llei d’Amnistia. L’objectiu seria “desenvolupar tasques de recopilació de totes les sol·licituds i resolucions a tribunals, seguiment i acompanyament de les persones represaliades i extracció de conclusions sobre el grau d’aplicació”. Per tirar endavant necessitarà el vot del PSC.

Publicitat

La proposta de resolució pactada per l’independentisme substitueix les que havien presentat els tres partits per separat i comença “constatant i denunciant la rebel·lia de la cúpula del poder judicial espanyol en no aplicar, de manera deliberada i arbitrària, la llei d’amnistia”. En aquest sentit, “reivindica” el compromís de la cambra “amb l’aplicació plena, de forma immediata i sense discriminacions”.

En concret, la proposta transaccional “condemna la decisió del Tribunal Suprem de no aplicar l’amnistia als condemnats i encausats per malversació en la sentència contra l’-O, amb uns arguments sense cap mena de base fàctica ni cap lògica jurídica”. De la mateixa manera, lamenta l’ús de “mecanismes dilatoris” amb la presentació de qüestions d’inconstitucionalitat o qüestions prejudicials al TJUE per part de l’Audiència Nacional, el TSJC o el Tribunal de Comptes”.

Segons Junts, ERC i la CUP, aquesta actuació confirma l’existència de greus mancances democràtiques i el biaix polític de part de l’estament judicial espanyol”.

Et pot interessar  ERC qualifica "d'insuficient" i reclama ampliar el pla alternatiu a Rodalies entre Tarragona i Sant Vicenç de Calders

Observatori sobre la Llei d’Amnistia

En aquest context, els tres grups independentistes insten el Govern a crear un Observatori sobre la Llei d’Amnistia, on hi participin entitats del teixit social. Els seus objectius serien recopilar sol·licituds i resolucions sobre la seva aplicació, acompanyar persones represaliades i extreure conclusions al respecte, partint de la base que “queda lluny de les promeses de reparació que es van fer”.

“Quan fan gairebé quatre mesos de la seva aprovació, la majoria de casos de manifestants, polítics i càrrecs públics continuen encallats mentre que tots els policies ja han estat amnistiats”, denuncia el text. I conclou: “Els tribunals, doncs, estan desobeint la llei i en cap cas es pot parlar de la fi de l’etapa de la repressió, ans al contrari, el sistema repressiu continua en marxa”.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut