La filtració de l’esborrany de l’informe de la Comissió de Venècia sobre la llei d’amnistia –sol·licitat pel PP com a mesura per contrarestar la llei- va facilitar els acords que el PSOE, ERC i Junts ja tenien treballats des de feia setmanes. “Va ser un gol en pròpia porta”. Així ho apunten fonts de Juts, que asseguren que el document de la Comissió va servir de marc per tancar l’entesa perquè va permetre superar algunes reticències dels socialistes respecte a la preferència del dret europeu en la definició del terrorisme, en detriment del Codi Penal espanyol. Fruit del nou redactat, segons aquestes fonts, la cúpula judicial es queda sense la “joguina” de l’ús imaginatiu del Codi Penal per frenar l’aplicació de l’amnistia.
Segons aquestes fonts, els canvis introduïts en aquesta negociació respecte al terrorisme són un aspecte essencial que marca la diferència entre el text que Junts va rebutjar el 30 de gener i el que s’ha aprovat aquest dijous. Gràcies a l’adaptació de la llei a l’informe de la Comissió de Venècia, afegeixen, aquesta és una llei preparada per superar els filtres europeus.
Les mateixes fonts asseguren que les negociacions han anat a bon ritme i abans de la publicació de l’informe ja feia dies que avançaven. Tots els grups tenien clar que es faria una sola esmena transaccional al text i que es retirarien les esmenes parcials presentades, però encara no s’havia assolit un acord definitiu.
La filtració de l’informe el passat divendres 1 de març va precipitar l’acord. El document, apunten aquestes fonts, va ajudar a situar en el dret europeu el camp en què es podia assentar la llei.
En canvi, l’obertura de la causa contra l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i el diputat Rubén Wagensberg, apunten aquestes fonts, no va afectar el ritme ni al contingut de la negociació.
Així les coses la llei ja estava encarrilada dissabte passat, en què el PSOE, ERC i Junts ja tenien “molt clar” que hi hauria un acord. Aquest dimecres els tres grups encara intercanviaven documents, però l’entesa havia arribat abans de l’hora en què es va donar a conèixer l’acord, les vuit del vespre.
Les mateixes fonts apunten que el gruix de les negociacions han anat a mans dels equips tècnics i que el PSOE no ha demanat en cap cas una agilització fruit del ‘cas Koldo.
Junts considera que amb aquest redactat, a diferència de l’anterior, l’amnistia inclou “tots els encausats”, i per tant permetrà el retorn de l’expresident Puigdemont. També la resta dels investigats del Tsunami, els CDR i els del cas Volhov.