Edició 2224

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 27 de agost del 2024
Edició 2224

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 27 de agost del 2024

Junts colla el PSOE i vota per fer comparèixer Sánchez, Montero i Puente per Puigdemont, finançament singular i Rodalies

Nogueras ha volgut "deixar clar" que Junts "no forma part de cap bloc espanyol", sinó que "el nostre bloc és i ha estat des del minut u Catalunya"

|

- Publicitat -

La formació de Junts està decidida a fer que el PSOE doni explicacions no només pel frau del finançament singular per a Catalunya pactat entre el PSC i ERC, sinó també per les actuacions del Govern espanyol respecte a Carles Puigdemont i en matèria d’immigració, així com pel “caos ferroviari” que continua sent Rodalies. Així, Junts votarà a favor de les peticions del PP davant la Diputació Permanent del Congrés perquè el president del Govern espanyol expliqui en un ple extraordinari les actuacions del seu executiu sobre aquestes qüestions; també es reclamen les compareixences de la vicepresidenta i ministra d’Economia, María Jesús Montero, així com del ministre de Transports, Óscar Puente.

Publicitat

Junts ja va anunciar que exigiria les explicacions pertinents a Sánchez arran dels últims incompliments del seu executiu amb Catalunya, malgrat que els acords constaven al pacte d’investidura que el PSOE i la formació independentista van tancar. La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, ha confirmat aquest dimarts el vot favorable del seu partit a les peticions que el PP ha fet a la Diputació Permanent del Congrés. Junts hi vota a favor per abordar la situació de la Justícia i el fet que –en paraules de Nogueras- els jutges i el Tribunal Suprem es neguen a aplicar la llei d’amnistia.

Nogueras ha volgut “deixar clar” que Junts “no forma part de cap bloc espanyol”, sinó del “català”. “El nostre bloc és i ha estat des del minut u Catalunya”, ha manifestat la diputada. “El problema és que alguns jutges i el Tribunal Suprem que es neguen a aplicar una llei que s’ha aprovat al Congrés, i que el govern espanyol que no paga als ciutadans de Catalunya ni la meitat del que ha de pagar” ha afegit.

“Davant d’això, òbviament nosaltres volem saber quina és l’opinió del senyor Sánchez i de la senyora Montero“, ha reblat, perquè “durant tres setmanes hem escoltat com ERC ha fet rodes de premsa i ha explicat que s’ha acordat un concert econòmic amb el PSOE, mentre que el PSOE diu que no hi ha concert econòmic, i per tant volem que ens expliquin que s’ha acordat i perquè s’ha investit el senyor Illa com a president”.

El vot de Junts, sumat al del PP i de Vox a favor de les peticions dels populars, deixa les compareixences a un sol vot de prosperar, perquè les tres formacions sumen 34 representants a la diputació permanent, mentre que la resta de forces en sumen 35. Si alguna de les altres forces que tenen un vot, com Podem, el PNB, Bildu o ERC, hi votés a favor, les peticions prosperarien.

Et pot interessar  Turull veu "complicat" arribar a acords amb el PSC però matisa que es mouran "pel contingut" de les propostes

La Diputació Permanent és l’òrgan del Congrés que es reuneix en períodes inhàbils com el mes d’agost i aquest dimarts té sobre la taula tres peticions de compareixença de Sánchez i una altra de Montero, entre altres, totes presentades pel PP.

El PP reclama la compareixença de Sánchez

La petició del PP per a la compareixença de Sánchez per Puigdemont reclama que el president espanyol comparegui per explicar “les raons per les quals el pròfug de la justícia Carles Puigdemont va poder passejar-se el dia 8 d’agost per Barcelona, fins i tot celebrar un acte públic, sense que s’hagi procedit a la seva detenció, malgrat tenir una ordre d’arrest cursada pel Tribunal Suprem”.

La petició de compareixença de la vicepresidenta primera presentada pel PP -que també diosarà del vot de Junts- reclama que Montero expliqui al ple “el sistema de finançament singular i el secessionisme fiscal” que segons els termes de la petició del PP “ha acorat amb els seus socis de forma bilateral i fora del sistema de finançament de les comunitats autònomes de règim comú a canvi de presidir la Generalitat de Catalunya i seguir presidint el govern d’Espanya”.

La Diputació Permanent també debat i vota aquest dimarts les peticions de compareixença de Sánchez per explicar la resposta del govern espanyol a “l’emergència migratòria”, i pel “frau electoral” a Veneçuela, en els termes dels escrits del PP. Tot plegat coincideix amb la gira que el president espanyol fa aquesta setmana a Mauritània, Gàmbia i Senegal, precisament per abordar l’arribada d’immigrants per via marítima a les Canàries. La petició arriba després que al final del curs passat el ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, forçés un acord per al repartiment de menors immigrants que es troben a les Canàries, i que ara pretén impulsar una reforma de la llei d’estrangeria que de moment no compta amb el suport del PP.

Junts també votarà a favor d’una altra petició de compareixença presentada pel PP perquè el ministre de Transports, Óscar Puente, doni explicacions sobre el “caos ferroviari que s’està produint aquest estiu a Espanya”.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut