Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024
Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024

Junqueras, partidari que ERC intenti “entendre’s amb tothom” de cara la investidura

L'exlíder republicà insta a "respectar la decisió de la militància" pel que fa a l'acord entre ERC i el PSC a l'Ajuntament de Barcelona

|

- Publicitat -

El fins ara president d’ERC, Oriol Junqueras, és partidari que la formació republicana intenti “entendre’s amb tothom” de cara el debat d’investidura per a escollir el pròxim president de la Generalitat, càrrec que es debat entre el candidat independentista i expresident Carles Puigdemont, o el candidat socialista Salvador Illa. Així s’ha expressat el republicà aquest dimecres en la primera entrevista que concedeix després d’abandonar temporalment la direcció de la formació republicana. Sobre la proposta d’acord d’ERC per entrar al govern de l’Ajuntament de Barcelona, Junqueras ha defensat que cal “implementar el resultat” que decideixi la militància d’ERC a Barcelona, per molt “ajustat” que sigui.

Publicitat

Junqueras és conscient de la posició delicada que ostenta ERC al Parlament de Catalunya. Malgrat haver perdut 13 diputats en les darreres eleccions, els 20 escons que va assolir la formació republicana són decisius: d’una banda, el PSC els necessita juntament amb els dels Comuns per arribar a la majoria simple, mentre que Junts també podria beneficiar-se del suport d’ERC, sempre que el PSC s’abstingui en la votació a la candidatura de Puigdemont. Davant aquest escenari, Junqueras ha defensat que “ERC no ha de negar-se a cap acord, però tampoc acceptar-ne cap a qualsevol preu“.

Amb tot, l’expresident d’ERC ha evitat prendre partit per cap fórmula concreta i ha defensat que el seu partit “ha d’intentar posar-se d’acord amb tothom” i “construir els millors acords possibles“. En aquest sentit, ha reivindicat els acords assolits a Madrid sobre els indults o la reforma del Codi Penal. “Aquests acords sovint són molt criticats, però permeten que tinguem un president del Parlament que es diu Josep Rull”, ha reblat.

Et pot interessar  Wagensberg preveu tornar a Catalunya "dissabte o abans de dissabte"

Preveu que no podrà ser candidat en cas de repetició arran del joc brut del Suprem

Preguntat sobre una possible repetició electoral en cas que no s’assoleixi cap acord, Junqueras ha previst que no podria ser candidat, perquè anticipa que el Tribunal Suprem “continuarà posant pals a les rodes” a l’aplicació de la llei d’amnistia. De fet, el mateix tribunal va negar-se a desactivar les ordres de detenció contra Puigdemont, Rovira o Comín, tot i l’entrada en vigor de la norma.

“[L’amnistia] s’aplicarà a molta gent, afortunadament. Però no em podré presentar. Igual que Jordi Turull o Raül Romeva. Cap d’aquestes persones tindrà la possibilitat durant molt de temps de presentar-se a les eleccions. És bo que tothom ho tingui clar. El Tribunal Suprem posarà través” ha denunciat Junqueras. Preguntat sobre una eventual candidatura de Marta Rovira, Junqueras ha assegurat que “seria una bona candidata”, però ha afegit que també “n’hi ha molts altres, molta gent preparada”.

Respectar la decisió de la militància pel que fa a l’Ajuntament de Barcelona

Junqueras ha reconegut que coneix “poc” el pacte assolit entre el grup municipal d’ERC a Barcelona i l’actual govern local, format únicament pel PSC. Tanmateix, el líder republicà ha reiterat que “l’important és el que decideix la militància de Barcelona” i “implementar-ho bé”, ja sigui des de l’executiu com des de l’oposició.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut