D’altra banda, l’advocat de Junqueras també recorda que l’acord de la JEC compta amb cinc vots particulars que opinen que l’òrgan electoral havia d’esperar al posicionament de la sala segona del Suprem sobre la condició d’eurodiputat de Junqueras després de la sentència del TJUE. Igualment, recorda que el propi Suprem es va presentar davant del TJUE, en la qüestió prejudicial sobre Junqueras, com el màxim òrgan competent de l’estat per pronunciar-se sobre la immunitat i la condició d’eurodiputat, i la JEC no ha esperat el pronunciament de l’alt tribunal espanyol.
L’escrit de la defensa també considera que la JEC ha vulnerat el dret comunitari i els drets fonamentals del líder d’ERC, en no prioritzar l’aplicació de la legislació i sentències europees per sobre de l’espanyola. De fet, acusa la JEC d’optar per la decisió més restrictiva de drets fonamentals, cosa que contradiu la jurisprudència, i de prendre decisions amb la “màxima celeritat”, tot i estar fora de període electoral, i de “desplegar una frenètica activitat i eficiència” en aquest cas per frenar els drets de Junqueras com a eurodiputat.
L’advocat respon a la possibilitat de fer córrer la llista electoral, que això també vulnera el dret dels electors, ja que en un sistema de llistes tancades i bloquejades, l’ordre dels candidats també és important.
Segons l’escrit, la ponderació de drets es basa per un costat de la balança en els drets fonamentals ja vulnerats de Junqueras, del Parlament Europeu i dels electors, i per un altre d’una sentència penal pendent de dos pronunciaments del propi Suprem amb criteris d’interpretació establerts pel TJUE i amb efectes “de moment dubtosos”.
Per tot això, l’advocat demana que se suspengui l’execució de l’acord i que la sala el comuniqui al Parlament Europeu. Si la sala considera que no ha de comunicar la suspensió al Parlament, el lletrat demana que sigui la JEC qui ho comuniqui a l’Europarlament.