Edició 2165

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 29 de juny del 2024
Edició 2165

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 29 de juny del 2024

Jordi Sànchez celebra l’amnistia però demana “un paquet de mesures” per derogar la llei mordassa i reformar el poder judicial

L'exlíder de Junts confia que l'independentisme "hagi tocat fons en la manera de fer" i es reorienti i renovi lideratges

|

- Publicitat -

L’exlíder de Junts i expresident de l’ANC, Jordi Sànchez, ha celebrat que el Congrés hagi aprovat aquest dijous la llei d’amnistia, però ha demanat anar més enllà i aprovar també “un paquet de mesures legislatives” que permetin derogar la ‘llei mordassa’ i altres lleis que no ha concretat, i que també busquin reformar els mecanismes de govern del poder judicial. En una entrevista a La 2 i Ràdio 4 ha remarcat que ara mateix existeix la majoria suficient per tirar endavant aquestes iniciatives. Paral·lelament, l’exlíder de Junts confia que l’independentisme “ja hagi tocat fons en la manera de fer”. Segons ha dit, ara toca que el moviment “es reorienti” i renovi lideratges, tant els del 2017 com altres que “no han demostrat prou potencial”.

Publicitat

Coincidint amb el dia que el Congrés ha d’aprovar l’amnistia Sànchez ha celebrat la llei i ha dit que l’entén com “una reparació parcial” i un “reconeixement” a la repressió viscuda. A més, afirma que serà una manera d'”alleugerir” el patiment a molts independentistes. Sànchez també ha subratllat que l’amnistia és “una decisió valenta” per part de govern espanyol.

Després de les eleccions catalanes Sànchez no ha volgut entrar en qui creu que serà el futur president de Catalunya i ha remarcat que això només depèn d’ERC. En aquesta línia, ha defensat que els republicans hauran d’escollir entre investir Salvador Illa o forçar una repetició electoral.

Després dels mals resultats de l’independentisme a les eleccions l’exlíder de Junts creu que els independentistes han de deixar “l’enfrontament” intern i centrar-se a buscar el màxim comú denominador. Paral·lelament, considera que cal compaginar la lluita nacional amb les qüestions del dia a dia, especialment la defensa de la llengua o la reforma del finançament. Per aquests temes Sànchez aposta per “grans acords” entre forces polítiques, comptant també amb el PSC.

Et pot interessar  La Junta de Fiscals avala l'ordre de García Ortiz i dos nous fiscals assumiran els escrits al TS a favor de l'amnistia

Errors del 2017

Sànchez també s’ha referit a la situació viscuda el 2017 a Catalunya. El llavors president de l’ANC ha admès que hi va haver errors, i ha apuntat que un d’aquests va ser no comptar prou amb la mobilització al carrer i “creure que la independència es podia fer exclusivament des de les institucions”. Segons ha dit, en aquell moment no es va creure que s’hagués de forçar una mobilització en clau de desobediència al carrer que “acabés evidenciant el conflicte en l’àmbit europeu o mundial”.

Pràctiques “gairebé canibalistes” a l’ANC

D’altra banda, Sànchez s’ha referit a la situació a l’ANC després que s’ajornés la reunió per escollir president de l’entitat davant les cinc votacions fallides en què Lluís Llach no va aconseguir les majories suficients per liderar l’ANC. Sànchez, que va ser president de l’ANC, ha lamentat les “pràctiques gairebé canibalistes” que a vegades es viuen a l’entitat. “El que cal és serenitat, no perdre el nord, valorar el que tenim i agafar certa distància per salvar tot allò bo que té l’ANC”, ha dit.

Sànchez ha admès que li sap greu el que està passant a Llach i ha dit que segur que seria “un president molt digne”, tot i que ha remarcat que “tothom té legitimitat” per aspirar a la presidència de l’entitat. En qualsevol cas, ha demanat “molta prudència” perquè “és molt fàcil fer-se mal però costa molt curar-se”.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut