El passat 25 d’octubre, la fiscalia de l’Audiència de Barcelona va demanar dos anys i 9 mesos de presó pels cinc membres de la Sindicatura Electoral de l’1 d’octubre: Jordi Matas, Tània Verge, Marc Marsal, Josep Pagès i Marta Alsina. Tots ells, segons l’escrit, estan acusats d’un delicte d’usurpació de funcions i de desobediència.
La República ha parlat amb Jordi Matas, president de la Sindicatura i articulista d’aquest mitjà, per conèixer de primera mà com els juristes afronten la repressió de l’Estat. “Malauradament estem habituats, des de fa mesos es pot veure la farsa judicial que envolta l’1 d’octubre”, apunta Matas.
Acusacions “sense recorregut”
Els membres de la Sindicatura Electoral afronten les acusacions amb incertesa, “no estem parlant d’arguments jurídics, per tant es genera una sensació d’indefensió”, sosté el catedràtic de Ciència Política de la Universitat de Barcelona. De fet a dia d’avui, els afectats no han rebut cap notificació oficial.
Els membres de la Sindicatura afrontaran el judici – a un jutjat penal de Barcelona, sense data confirmada – amb unitat d’acció i una voluntat d’utilitzar arguments jurídics per rebatre les acusacions. “Tiren per la banda de la desobediència i usurpació perquè no van ser capaços de demostrar la malversació, no ens van pagar ni el bitllet del metro”, assegura Jordi Matas.
En paral·lel a l’acció de la justícia espanyola; Matas, Verge, Marsal, Pagès i Alsina han denunciat davant el Tribunal Europeu de Drets Humans “diferents vulneracions” que sota el seu criteri, “el Tribunal Constitucional va cometre amb les resolucions del 21 de setembre de l’any 2017”, on se’ls imposava una multa de 12.000 euros.
El recurs demana la nul·litat de les multes i de les decisions contra els exmembres de la Sindicatura argumentant que el procediment que s’ha seguit vulnera les garanties constitucionals espanyoles, una acció indispensable perquè posteriorment els afectats puguin recórrer als tribunals europeus i internacionals.
L’1 d’octubre, una causa “justa i noble”
Malgrat la persecució judicial, Jordi Matas es reafirma que l’1 d’octubre va “ser una causa justa i noble”. En aquesta línia, el catedràtic reivindica que la seva tasca, en la vigilància del procés, “no és delictiva i respon a una demanda popular”. Matas conclou que la “tristesa” del 22 de desembre, quan tots els membres de la Sindicatura van formalitzar la seva renuncia a petició del Govern, es va transformar “en una immensa alegria” quan l’1 d’octubre van aparèixer les urnes.