La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha indicat aquest dimecres que “no hauria de caure ni una gota” d’aigua en un any per introduir restriccions “més severes”. Malgrat tot, ha alertat que la sequera actual és una situació “sense precedents”. “Portem 29 mesos que no plou com ha de ploure. Després del ‘Glòria’ no ha tornat a ploure mai més com hauria de fer-ho”, ha avisat la consellera en declaracions a Catalunya Ràdio, on ha remarcat que cal remuntar-se al 1905 per trobar aquests registres “tan desastrosos”. Jordà també ha explicat que dels 67 municipis de més de 20.000 habitants, només 26 tenen en regla el pla d’emergència per sequera.
En concret, ha explicat que dels 67 municipis grans, 14 no han presentat el pla d’emergència, 13 el tenen desfavorable i 14 més l’estan tramitant. Això es pot sancionar, com també el fet que els municipis no aportin les dades de consums o que es facin consums més elevats dels que s’han marcat ara amb la fase d’emergència. En concret, es permetran 230 litres per persona i dia.
Jordà ha conclòs que aquesta situació de sequera és ja “la nova normalitat” i caldrà aprendre a viure així. Ha apuntat que encara hi ha marge per augmentar l’aigua regenerada i la que procedeix de les dessalinitzadores i ha celebrat que el país “aprengués molt” amb la sequera del 2008. Sense les infraestructures que es van planificar llavors, ha dit, els pantans ara estarien “absolutament secs”.
Sobre la manifestació del dissabte contra el Hard Rock, el Quart Cinturó i l’ampliació del Prat, Jordà ha dit que no hi anirà, però ha constatat que “ja no es poden fer les coses com s’estava acostumat a fer-les”. Pel que fa al Prat, ha defensat la creació d’una taula on es discuteixi i s’analitzi què es pot fer amb l’aeroport. “Potser analitzant la gestió és possible que aquesta ampliació no faci falta”, ha remarcat. En tot cas, ha avisat que per fer una obra així cal “passar unes avaluacions ambientals que són dràstiques. Pel que fa a una pista sobre el mar, ha ironitzat: “Estem al segle XXI i hi ha coses que cauen pel seu propi pes”.