L’eurodiputat del PSC, Javi López, veu més a prop l’ús del català, el basc i el gallec en els plens del Parlament Europeu. Just després de ser escollit com a un dels vicepresidents de l’Eurocambra, el dirigent català ha reivindicat el fort pes que tindran els socialistes en la mesa de vicepresidents durant la pròxima legislatura, després que la formació aconseguís lligar 5 de les 14 places disponibles. “Els vots dels cinc vicepresidents socialistes seran clau per construir una majoria”, ha assegurat aquest dimarts en declaracions a l’ACN. Al mateix temps, López ha destacat la seva elecció com “una tasca de reconeixement a la fortalesa electoral del PSC” i “a la política de Pedro Sánchez de diàleg amb Catalunya”.
Precisament en l’anterior legislatura, un dels principals obstacles sobre l’ús del català als plens era la falta d’una majoria a la taula de vicepresidents. Llavors, els socialistes comptaven amb quatre dels 14 seients de la mesa, mentre que només els Verds i l’Esquerra -amb un representant cada un- també s’havien mostrat favorables a la proposta espanyola.
Ara, amb el control d’una vicepresidència més i la desaparició de Ciutadans al Parlament Europeu -que en l’anterior legislatura tenien influència sobre les posicions dels tres vicepresidents liberals-, López es mostra més optimista.
“Treballarem de forma molt intensa; tenim un compromís molt ferm al voltant de l’ús del català i les llengües cooficials d’Espanya al Parlament Europeu, perquè creiem que fa més representativa les institucions europees i les apropa a la ciutadania”, ha manifestat. “Creiem que la fortalesa que representa el multilingüisme a Espanya és una fortalesa del conjunt d’Europa”, ha afegit.
Un càrrec que considera “un privilegi”
En les declaracions a l’ACN, el dirigent socialista considera “un privilegi i un orgull col·lectiu” poder exercir de vicepresident del Parlament, i més després de deu anys sense presència catalana a la mesa de l’Eurocambra. De fet, ha reivindicat que poder participar en les reunions de l’organisme per tractar qüestions com l’ús del català “té una rellevància estratègica des del Partit dels Socialistes de Catalunya”.
“Crec que [l’elecció com a vicepresident] és una tasca de reconeixement col·lectiu a la fortalesa electoral del PSC en el seu conjunt i del seu treball en l’última dècada”, ha defensat, fent menció també una l’estratègia de Pedro Sánchez amb Catalunya “que està donant els seus fruits”.
Prioritats durant la legislatura
Just després de fer-se oficial el seu nomenament, López ha assenyalat la necessitat que el Parlament Europeu sigui “més sostenible i més transparent en el seu funcionament” com una de les prioritats per a la pròxima legislatura. “Calen més rendicions de comptes, que la ciutadania tingui en la consciència que el parlament és una institució propera”, ha sostingut.
Encara en la mateixa línia, ha assegurat que treballarà perquè la cambra “se centri en discussions sobre reptes globals com la política industrial o l’autonomia estratègica” i, al mateix temps, “també faci front a problemes del dia a dia com la precarietat laboral o l’accés a l’habitatge”.
Cordó sanitari a l’extrema dreta
Amb vista a la possible entrada de dirigents de les famílies de l’extrema dreta en la mesa de vicepresidents i en les presidències d’algunes comissions parlamentàries, López ha volgut deixar clar que un dels objectius dels socialdemòcrates és “aïllar i reduir la influència qui pugui tenir l’extrema dreta a la cambra i a les institucions”. “Esperem que, durant la conformació dels òrgans de govern, aquests grups quedin exclosos de qualsevol tipus de responsabilitat”, ha resumit.
Sobre aquesta qüestió, l’eurodiputat ha criticat l’ambigüitat del Partit Popular Europeu, a qui ha acusat de “fer diferències entre extrema dreta bona -on per exemple encaixa Meloni- i extrema dreta dolenta”. “La seva influència és tòxica pel projecte europeu, perquè no fa possibles les passes endavant necessàries en termes d’integració”, ha dit, en referència als ultraconservadors. “Just el contrari del que nosaltres esperem els pròxims cinc anys per garantir el nostre model de llibertat i democràcia”, ha sentenciat.