Edició 2373

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 23 de gener del 2025
Edició 2373

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 23 de gener del 2025

VÍDEO | Kilian Jornet se suma a la campanya ‘Say Yes’ i demana a Suècia votar a favor de l’oficialitat del català aquest dimarts

L'atleta reconegut mundialment, Kilian Jornet, demana en un vídeo en suec a Ulf Kristersson que accepti l'oficialitat del català

|

- Publicitat -

La iniciativa ‘Say Yes’, impulsada per Plataforma per la Llengua, i que busca convèncer els estats europeus perquè votin a favor de l’oficialitat del català a la Unió Europea en la reunió que té lloc aquest dimarts continua sumant rostres reconeguts internacionalment. L’atleta Kilian Jornet, reconegut arreu del món per les seves proeses al món de les curses de muntanya i l’esquí, s’ha sumat a demanar-li al primer ministre suec que digui que sí a fer oficial la llengua catalana a les institucions europees.

Publicitat

El primer ministre suec, Ulf Kristersson, no para de rebre missatges de persones famoses demanant-li que no veti l’oficialitat del català a la Unió Europea. El primer a fer-ho va ser l’exentrenador del FC Barcelona, i actual entrenador del Manchester City, Pep Guardiola, seguit del president del Barça Joan Laporta. Ara, se li suma la petició de Kilian Jornet, que ha publicat un vídeo en suec explicant per què és important que el català sigui un idioma oficial a Europa. El primer que va enviar una petició d’aquesta mena va ser l’actor català Sergi López, que va aprofitar la seva brillant carrera cinematogràfica a França per demanar a Emmanuel Macron que votés a favor de l’oficialitat del català.

“El català és l’idioma de 10 milions de persones” exposa Jornet en suec, explicant també que perquè la petició d’Espanya al Consell d’Afers Generals de la UE sobre l’oficialitat del català esdevingui una realitat es necessita el consens de tots els membres. Jornet conclou el vídeo donant les gràcies tant en suec com en català.


La campanya de Plataforma per la Llengua està tenint una gran acollida, especialment a Suècia, on el missatge de Pep Guardiola va triomfar als mitjans. Si bé la idea fonamental de la iniciativa era exposar els arguments pels quals seria favorable que el català esdevingués la següent llengua oficial dins la Unió Europea mitjançant publicitat pagada als principals mitjans paneuropeus i suecs, els vídeos de personatges reconeguts demanant el vot a favor han contribuït a donar més visibilitat a la campanya i a la causa.

Et pot interessar  El TJUE abordarà el 2025 els dubtes dels tribunals sobre l'aplicació de l'amnistia en casos de terrorisme i malversació

Aquest dimarts, el Consell d’Afers Generals de la Unió Europea es reuneix per decidir si vota a favor, o no, de la petició que va fer l’Estat espanyol perquè el català, el basc i el gallec esdevinguin idiomes oficials a la institució. Els vídeos es dirigeixen al primer ministre suec perquè, de moment, Suècia és un dels països que més reticent s’ha mostrat a acceptar l’oficialitat del català, tot i que els socis europeus en general demanen conèixer les “conseqüències legals i financeres” de la mesura. De moment, Irlanda és l’únic país que ha deixat caure que, probablement, votarà a favor de l’oficialitat de la llengua.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí